BREZPLAČNO: V izolskem Art kinu Odeon na ogled finalisti za nagrado lux

Izola

V Art kinu Odeon v Izoli se bodo danes začeli Filmski dnevi lux, v okviru katerih tudi v Sloveniji prikažejo tri finaliste za filmsko nagrado lux, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament. V ožji izbor so se tokrat uvrstile koprodukcije Sredozemlje, Mustang in Učna ura. V Izoli jih bodo brezplačno predvajali danes, v petek in soboto.

Režiser Jonas Carpignano je v svojem celovečernem prvencu Sredozemlje ujel aktualno problematiko prebežnikov preko Mediterana v Italijo, kamor se podajo v iskanju svobode in varnosti. Deniz Gamze Ergüven je v Mustangu predstavila družbeno, z lokalnimi tradicijami podprto zapiranje mladih deklet v Turčiji, Kristina Grozeva in Petar Valchanov pa sta v Učni uri usmerila pogled na šolsko okolje, kjer finančna stiska ogrozi udobno življenje.

Namen nagrade lux, ki jo izglasujejo evropski poslanci, je povečati predvajanje evropskih filmov v kinematografih in spodbuditi razpravo o pomembnih družbenih vprašanjih. Kandidati za nagrado so podnaslovljeni v vseh 24 uradnih jezikov EU, prikažejo pa jih v vseh državah članicah v okviru Filmskih dnevov lux, ki tokrat potekajo od oktobra do januarja prihodnje leto.

Lani je nagrado dobila poljsko-danska koprodukcija Ida v režiji Pawla Pawlikowskega. V ožjem izboru je bil tudi celovečerni prvenec Roka Bička Razredni sovražnik, ki je med tremi finalisti na koncu prejel nagrado občinstva.

V Sloveniji bo filme mogoče videti na štirih lokacijah

V Sloveniji bo filme mogoče videti na štirih lokacijah, po Izoli še v Ljubljani v okviru mednarodnega festivala Liffe ter v Celju in Domžalah. Osrednji dogodek bo 13. novembra v ljubljanskem Kinodvoru, ko bo projekciji Sredozemlja sledil pogovor z evropskimi poslanci in strokovnjaki o migracijah in s tem povezanimi izzivi.

Dobitnik nagrade bo znan 24. novembra na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Za svoj najljubši film pa lahko glasujejo tudi gledalci. Najboljši film po mnenju občinstva bodo razglasili prihodnje leto na festivalu v čeških Karlovyh Varyh.

Deli novico: