V IZOLI TA MESEC 254 PROŠENJ ZA SOCIALNO POMOČ: Vse več je klicev zaskrbljenih občanov

Izola

Potem ko smo včeraj pisali o tem, koliko občanov Pirana se je v času, ko se svet spopada s krizo koronavirusa oziroma njenimi posledicami, obrnilo po pomoč na tamkajšnji Rdeči križ, danes objavljamo kakšno je stanje na izolskem Centru za socialno delo. Tam, zanimivo, več prošenj za socialno pomoč v zadnjem mesecu niso zabeležili, jih pa pogosteje občani pokličejo po telefonu in izrazijo svoje stiske.

"V času epidemije covid-19 ne zaznavamo bistvenega porasta vlog za pomoč. Obdobje je primerljivo z ostalimi meseci v letu 2020," na naše vprašanje, ali v času epidemije novega koronavirusa zaznavajo porast prošenj za pomoč, odgovarja Majda Toškan, pomočnica direktorice izolskega Centra za socialno delo. V obdobju od 1. aprila do 23. aprila so sicer prejeli 254 vlog.

Na CSD Izola se zaposleni v zadnjem obdobju srečujejo predvsem s povečanim številom telefonskih klicev, ljudje so zaskrbljeni, v stiski, negotovi, prestrašeni in potrebujejo njihove usmeritve in podporo.

"Srečujemo se z materialno in socialno stisko tistih posameznikov in družin, ki so ostali brez zaposlitve, s stisko starejših občanov, ki nimajo svojcev in socialne mreže in potrebujejo pomoč pri vsakdanjih opravilih, ter s stisko svojcev in starejših, ki so bili odpuščeni iz bolnišnice in nimajo urejene oskrbe na domu," pripoveduje Toškanova in dodaja, da povečano stisko in strah pred trenutno situacijo zaznavajo tudi pri  osebah s posebnimi potrebami, zlasti tistih brez svojcev.

Težave se pojavljajo tudi na področju izvajanja stikov po sodni odločbi, predvsem tam, kjer se ločena starša s težavo sporazumevata med seboj, kdo bo v teh časih skrbel za otroka.

Težave zaznavajo tudi pri otrocih in mladostnih ter njihovih starših v zvezi s šolskimi obveznostmi in sledenjem učnim programom, saj niso vsi starši opremljeni z znanjem in poznavanjem računalnika, prav tako ne zmorejo slediti šolskemu programu.

"Vsi zaposleni pa smo spoznali in osvojili nov način dela in pristopa do ljudi v času epidemije," še dodaja pomočnica direktorice CSD Izola.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija