V IZOLI SO SE ZBRALI STROKOVNJAKI IZ VEČ KOT 20 DRŽAV: InnoRenew CoE gostil 1. mednarodno konferenco o gradnji visokih lesenih zgradb

Koper

Ta teden je InnoRenew CoE gostil številne mednarodne strokovnjake iz več kot 20 držav na 1. konferenci, sestankih upravnega odbora in sestankih delovnih skupin akcije COST – "Holistic design of taller timber buildings" (HELEN).

Dr. Iztok Šušteršič, vodja raziskovalne skupine za trajnostno gradnjo in vodja akcije COST je dejal: "Konferenca in sestanki so bili odlična priložnost za pogovore o novih metodah, kako visoke lesene zgradbe obravnavati na podlagi interdisciplinarnega znanja, kar je pomembno tudi za doseganje podnebnih ciljev."

Načrtovanje visokih lesenih zgradb namreč predstavlja izziv, saj lahko pride do kolizij zaradi različnih zahtev projektantskih področij. Zato bi moralo biti njihovo načrtovanje interdisciplinarno in celostno, različne stroke bi morale pri takšnih projektih sodelovati in to je tudi glavni cilj akcije COST HELEN. Ko bo gradnja takih zgradb postala bolj pogosta – in to se bo moralo zgoditi, če bo Evropa hotela doseči svoje ambiciozne cilje – bo uspešno sodelovanje in reševanje teh kolizij bilo ključno.

Med predavatelji na konferenci so bili tudi Fernando Pérez, višji inženir pri podjetju Smith and Wallwork, z izkušnjami v gradbeništvu in leseni konstrukciji; Aleksandar Pavič, profesor na Univerzi v Exetru in strokovnjak za vibracijsko uporabnost gradbenih konstrukcij; Blaž Kurent, doktorski študent Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani; Simeon Anastasov, glavni požarni inženir pri podjetju OFR Consultants; in Tiziano Sartori, ustanovitelj in direktor podjetja Rewis Wood.

Predavatelji so med drugim predstavili stavbe, kot je Yoker, 7-nadstropna stanovanjska stavba iz CLT, stavba prvega sedeža Googla v Evropi, kjer so uporabili predvsem naravne motive, materiali pa so bili pridobljeni v okviru Googlovega programa zdravih materialov, 9-nadstropna stavba iz CLT Rovereto in nova stavba InnoRenew CoE, ki je največja lesena stavba v Sloveniji.

Poleg konference so imeli udeleženci tudi več sestankov akcije COST in različnih delovnih skupin, na katerih so razpravljali o že opravljenih aktivnostih in podrobneje načrtovali prihodnje dejavnosti v sklopu akcije COST.