V IZOLI SO NA NOGAH: Pristali med najbolj netransparentnimi občinami, v čem je 'trik'?

Izola

V Izoli so osupli nad raziskavo o transparentnosti in odprtosti slovenskih občin, ki je Občino Izola umestila na 188. mesto med 212 slovenskimi občinami. "Objavljena raziskava ne odraža realnega stanja Občine Izola," trdijo, saj da občina v raziskavi sploh ni sodelovala. V čem je 'trik'?

Na Občini Izola so "zastrigli z ušesi" ob prebiranju članka v današnjem časopisu Mandrač z naslovom Transparentnost ni naša vrlina. V njem uredništvo Mandrača povzema izsledke raziskave o transparentnosti in odprtosti slovenskih občin, v kateri je sodelovalo 50 občin. V raziskavi Občina Izola ni sodelovala, a ji je bilo vseeno dodeljeno 188. mesto med 212 slovenskimi občinami. Kje se je zapletlo?

Inštitut Danes je nov dan je v sodelovanju z Organizacijo za participatorno družbo ter Pravnim centrom za varstvo človekovih pravic in okolja ocenil občine z 80 kazalniki na podlagi vprašalnika. Ker Občina Izola dotičnega vprašalnika ni izpolnila, je za področje "Vključenost v delovanje občine in obveščanje" prejela 0 od skupno 20 točk, je po povpraševanju občine pojasnila referentka.

V Izoli ob tem poudarjajo, da občinska spletna stran namenja občanom dnevno koristne informacije: "Žal je bila občina nizko ocenjena, ker je bil vprašalnik omejen zgolj na spletno stran in ni upošteval ostalih komunikacijskih kanalov, ki jih občina redno ažurira."

"Občini je bil vprašalnik posredovan z e-naslova: postar=djnd.si@postar.djnd.si On Behalf Of Maja, Danes je nov dan. Ni bilo težko predpostavljati, da bi lahko šlo za vsiljeno pošto, zaradi česar se občina ni odzvala povabilu," so pojasnili in dodali, da ostro zanikajo očitano netransparentnost delovanja.

"Dejstvo, da se je Občina Izola znašla prav na repu transparentnih občin, kot navaja Mandrač, ne odraža realnega stanja. Občina sodi v skupino 162 slovenskih občin, ki bi morale biti kvečjemu uvrščene v posebno kategorijo, ker niso bile vključene v raziskavo," so še zaključili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija