V IZOLI ŠE EN JAVNI ZAVOD: Za sanacijo 1710 svetilk 22.000 evrov

Izola

V občini Izola ustanavljajo javni zavod za podjetništvo ADRION, ki bo skrbel za večjo učinkovitost pri izvajanju projektov z evropskimi sredstvi. Prenovili in uredili bodo tudi javno razsvetljavo. Občina bo zagotovila dobrih 22.000 evrov, zasebni partner pa dober milijon evrov. S sanacijo naj bi porabo električne energije za javno razsvetljavo prepolovili.

Občinski svetniki so predlog o ustanovitvi javnega zavoda za podjetništvo sprejeli soglasno. Skrbel naj bi za večjo učinkovitost izvajanja razvojnih projektov z evropskimi sredstevi. Zavod bodo ustanovili za določen čas. V prihodnjih petih letih naj bi letno pridobil 20 odstotkov več evropskih sredstev za Izolo in v sodelovanju z gospodarstvom vzpostavil dve mreži. Na zavodu bodo skrbeli za prijave in izvedbo projektov, ki jih bo financirala občina in druge organizacije, od Komunale Izola do šol, vrtcev in zdravstvenega doma.

Svetniki so potrdili tudi prenovo javne razsvetljave, saj želijo v Izoli zmanjšati svetlobno onesnaženost in porabo električne energije. Trenutno imajo 50 različnih tipov svetlik in posledično visoke stroške vzdrževanja. Zamenjali bodo 1409 svetilk, 301 svetilko bodo prenovili. Za javno razsvetljavo Izola porabi 84,51 kWh na prebivalca. Po sanaciji naj bi se vrednost spustila na 44,5 kWh. Za investicijo bo občina Izola zagotovila 22.149,19 evrov, zasebni partner pa dober milijon evrov.

Deli novico: