V IZOLI SE BO PREDSTAVILO VEČ KOT 60 PRIDELOVALCEV ORANŽNIH VIN: Butična, ekskluzivna in vedno bolj zaželena

Izola

Na izolski Manziolijev trg se danes vrača Orange Wine Festival, na katerem bo 62 vinarjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Grčije in Gruzije predstavilo približno 200 oranžnih vin. Tako organizatorji kot vinarji so nestrpno čakali na vrnitev prireditve, ki ljudem približuje to butično vrsto vin.

Pri oranžnih vinih gre za sonaravno pridelana bela vina s podaljšanim stikom jagodnih kožic z moštom in z zgolj nujnimi vinarjevimi intervencijami. To je vse bolj uveljavljajoč se slog pridelave, ki temelji na avtorskem pristopu z razumevanjem in spoštovanjem narave in naravnih procesov, so zapisali organizatorji.

Eden od gostiteljev prireditve Matej Zaro je priznal, da so tako organizatorji kot pridelovalci z evforijo in nestrpnostji čakali na vrnitev festivala v svoji klasični, predkoronski obliki. Ob tem je spomnil, da so podobno edicijo festivala v začetku meseca izvedli že v italijanski Veroni v sklopu prireditve Vinitaly, ki je pokazala, da je sejemska dejavnost po pandemiji spet v polnem teku.

Matej Zaro

Zaro je spomnil, da je festival nastal z namenom predstavitve vinarjev z enako miselnostjo sonaravnega, ekološkega oz. biodinamičnega dela v vinogradu.

Danes oranžna vina sicer predstavljajo le enega do dva odstotka celotne produkcije vina in so torej "še vedno nišni segment, ki pa se je prebil v visoko kulinariko". Zaradi svoje butičnosti in ekskluzivnosti so oranžna vina vse bolj zaželena in iskana, prav regija od Alp do Jadrana pa je svetovno znana po svojih oranžnih vinih.

Že v četrtek so v Gledališču Koper premierno predstavili dokumentarni filma Call it Amber, ki ga je ekipa Studia Alp iz Maribora posnela na številnih lokacijah, med drugim v Gruziji, Sloveniji in Italiji, ter prinaša vpogled v starodavno vinsko tradicijo in kulturo ter njun vnovičen vznik v zadnjega četrt stoletja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija