V IZOLI POTEKA TEDEN SREDOZEMSKE OBALE IN MAKROREGIONALNIH STRATEGIJ: "Iz skromnih lokalnih začetkov je prerasel v odmeven evropski dogodek"

Izola

V Izoli so včeraj tudi uradno odprli Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij. Letošnji teden bo zaradi covida-19 le delno potekal v živo, med letošnjimi vsebinski poudarki pa so ukrepi za oživitev turizma, načrtovanje zelene infrastrukture, razvoj strategije pametne specializacije in udejanjanje evropskega zelenega dogovora.

Od skromnih začetkov pred petimi leti je, tudi z določitvijo podporne točke za Jadransko-jonsko makroregionalno strategijo v Izoli, teden sredozemske obale prerasel v odmeven dogodek, je na včerajšnji novinarski konferenci povedala nacionalna koordinatorka za EU makroregionalne strategije na zunanjem ministrstvu Andreja Jerina. Ob tem je opozorila, da obstoj vstopne točke v naslednji finančni perspektivi ni zagotovljen, zato bodo potrebna ustrezna prizadevanja za njeno ohranitev.

Koordinator stebra Kvaliteta okolja evropske strategije za Jadransko-jonsko regijo Mitja Bricelj je izpostavil, da so tudi drugi stebri prepoznali okolje kot vsebino, ki jo morajo jemati resno in ne zgolj deklarativno naslavljati. Tako so lani dosegli konsenz o prvem medstebrnem projektu upravljanja turističnih tokov v zavarovanih območjih, kar je po Bricljevem prineslo val medstebrnega sodelovanja. Prav tako so ponosni na vzpostavitev medgeneracijskega sodelovanja in sodelovanja od spodaj navzgor pri naslavljanju okoljskih tem.

Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič je izpostavil pomen lokalnega makroregionalnega sodelovanja pri naslavljanju tako specifičnih lokalnih kot tudi globalnih problemov in izzivov. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da bo v okviru tedna sredozemske obale posebna pozornost veljala zelenemu razvoju. Po njegovih besedah je pomembno strategijo povezati tudi s sredstvi, ki bodo naši državi na voljo v prihodnjih finančnih perspektivi, ter da bo strategija sama pomagala Sloveniji pri pripravi operativnih programov, ki bodo osnova za pripravo konkretnih projektov in naslavljanje obstoječih izzivov.

Direktor podporne točke za Jadransko-jonsko makroregionalno strategijo v Izoli Iztok Škerlič je izrazil zadovoljstvo, da je prav Izola v središču izvajanja dogodkov za čas predsedovanja Slovenije jadransko-jonski strategiji, s čimer je Evropska komisija prepoznala dobro opravljeno delo pri pripravi konkretnih in pravih okoljskih projektov

Izolski župan Danilo Markočič je opozoril, da jadransko-jonska regija zajema skoraj 70 milijonov prebivalcev in da gre za območje s številnimi interesi, zato "bo prav tako sodelovanje prineslo izpopolnjevanje vseh tistih potreb in želja, ki jih v tem prostoru občutimo in potrebujemo".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija