V IZOLI NE SPIJO: Ta del mesta bo kmalu zasijal na novo

Izola

V Izoli bodo predvidoma v začetku prihodnjega leta uredili del Sončnega nabrežja. V sklopu projekta ribiške infrastrukture, ki ga vodi Komunala Izola, bodo sanirali mandračev pomol, zvišali valobran in uredili sprehajalne poti s tlakovci. 3,8 milijona evrov vreden projekt nameravajo financirati z evropskimi sredstvi.

Projekt obnove izolske ribiške infrastrukture, ki je nastal v tesnem sodelovanju z ribiči, zajema ureditev dela Sončnega nabrežja, mandrača in bližnjega valobrana. "Utrdili bomo mandrač, vzpostavili plavajoče pontone, umestili podzemni ekološki otok, pa tudi razširili valobran v promenado in njegovo navezavo na obstoječe sprehajališče proti Svetilniku," je pojasnil direktor Komunale Izola, ki upravlja z ribiškim pristaniščem, Denis Bele. Kot je dodal, bodo obalo Sončnega nabrežja razširili z istimi materiali in v isti višini, kot je sedaj. Ribiški del obale bodo opremili tudi z razsvetljavo, video nadzorom, ekološkimi otoki in drugo infrastrukturo.

Gre za veliko pridobitev za celo mesto. "S tem projektom rešujemo poplavno zaščito mesta. Ob pripravi dokumentacije, za katero smo porabili skoraj 100.000 evrov, smo namreč reševali tudi ta segment," za RTV Slovenija povedal župan Danilo Markočič.

Danilo Markočič in Denis Bele

Za projekt so že pridobili vsa potrebna soglasja, v kratkem pričakujejo pridobitev gradbenega dovoljenja, z deli pa naj bi pričeli v začetku prihodnjega leta. Za 3,8 milijonov vreden projekt računajo predvsem na evropska sredstva. "Tukaj predvsem mislim iz virov, ki jih ima ministrstvo za kmetijstvo oziroma Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja. Govorimo o razpisu v višini 2,4 milijona evrov," je za nacionalno televizijo še povedal župan.

Gradili bodo v dveh fazah, upajo pa, da bi prvo fazo obnove sklenili še pred začetkom prihodnje poletne turistične sezone.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  16 .10. 2020 ob  11: 27
... in povečati je potrebno kapaciteto kopališč-"plaž", narediti nove pomole na svetilniku, pri delfinu in simonovem zalivu ter pod belvederjem ... tudi kakšni splavi bi bili dobrodošli, kot smo jih v moji mladosti imeli v simonovem zalivu in pod belvederjem ...

anton |  16 .10. 2020 ob  07: 59
... "hvale vredno", zdaj naj jim bo v prvem planu izgradnja parkirne hiše, ker v enem izmed člankov na regionalu je "guberac" - grafist omenil, da ga zanima nakup zemljišca nekdanje tovarne argo ... tam so trenutno parkirna mesta za več sto osebnih in drugih vozil ... če se to res zgodi, la naj zemljišče kupi kdor koli nam bo izolanom trda predla glede parkiranja že v zimskih mesecih, ko ni turizma, kaj bo v sezoni si ne znam predstavljati ...
Tiramola  |  15 .10. 2020 ob  17: 15
12
Delo za grafista