V IZOLI BODO POSADILI 3000 DREVES: "Naravi želimo vrniti, kar ji bomo vzeli" (FOTO)

Izola

V Izoli so danes podpisali pismo o nameri posaditve tri tisoč dreves na območju občine, ki jih je v sklopu akcije zagotovil raziskovalni inštitut InnoRenew CoE, kateremu je izolska občina na območju Livad podelila stavbno pravico za gradnjo svojih prostorov. "S to potezo želimo naravi vrniti, kar ji bomo vzeli," je povedala direktorica inštituta Andreja Kutnar. V Livadah bodo namreč za potrebe inštituta zgradili največjo leseno stavbo v državi.

Podpis pisma o nameri posaditve tri tisoč dreves na območju izolske občine

Občina Izola si že dalj časa prizadeva, da bi na območju Livad, kjer je podelila stavbno pravico raziskovalnemu inštitutu InnoRenew CoE, zaživel center za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja. Pred kratkim je v Livadah stekla gradnja dveh objektov, katerih posebnost je hibridna konstrukcija lesa, betona in jekla. Zgornja tri nadstropja glavne stavbe bodo v celoti lesena, s tem pa bo to največja lesena zgradba v Sloveniji doslej.

V zameno za les, ki ga bodo porabili pri gradnji, se je raziskovalni inštitut InnoRenew CoE domislil inovativne akcije, s katero bodo "naravi vrnili, kar ji bodo vzeli", in sicer 870 kubičnih metrov lesa. Na območju izolske občine bo tako Komunala Izola, partnerica projekta, v času gradnje posadila tri tisoč hrastov.

V Livadah se je pričela gradnja dveh objektov inštituta InnoRenew CoE.

Za številko tri tisoč so se odločili, ker letos praznujejo tretji rojstni dan, a bi bila le tri drevesa premalo, je pojasnila izr. prof. dr. Andreja Kutnar. "Zavedamo se, da je potrebno naravi vračati. Les, ki ga bomo porabili pri gradnji, že raste, a ko bomo stavbo uporabljali, ga bomo še dodatno rabili, zato smo se odločili za tako visoko številko." 870 m3 lesa, kolikor ga bodo porabili za gradnjo, sicer zraste v pičlih treh urah, je še dodala direktorica inštituta. Selitev v nove stavbe sicer načrtujejo v septembru 2021.

"InnoRenew je projekt, ki smo ga na občini podpirali od samega začetka. Vesel sem, da se je gradnja začela, saj inštitut v Izolo prinaša nova spoznanja, nove zgodbe. Je zgodba o uspehu in dodana vrednost," je pred podpisom pisma o nameri povedal izolski župan Danilo Markočič. Ob tem je poudaril, da bodo posadili medonosna drevesa in s tem pomagali tudi pridelovalcem medu. "Pomembno je, da se obnašamo naravi prijazno. Živimo v zeleni Sloveniji in del zelene Slovenije mora biti tudi Izola," je še dodal župan.

Simbolična posaditev enega izmed tri tisoč hrastov

Pomembnost projekta in same akcije sajenja dreves so izpostavili tudi direktor družbe Slovenski državni gozdovi Zlatko Ficko, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec.

Ministrica je izpostavila več simboličnih pomenov tega dogodka: "S tem dodajamo tri tisoč dreves že tako gozdnati državi in se aktivno vključujemo v izvajanje svetovnih politik glede blaženja podnebnih sprememb. Gre tudi za prikaz tega, da bomo materiale iz gozdov v prihodnje rabili pri trajnostnem načinu gradnje. Še posebej pa gre izpostaviti, da gradimo objekt, v katerem se bodo dogajali inovativni razvojni dogodki."

Drevesa bodo umeščena tako v urbani kot podeželski del občine Izola, nekaj so jih že posadili v Livadah. 

Tri tisoč hrastov bo Komunala Izola posadila na izbranih lokacijah na območju občine Izola. "Seveda vseh tri tisoč nismo mogli umestiti v urbano naselje. Tako smo našli 60 lokacij, kamor smo že oziroma še bomo posadili večja drevesa, visoka najmanj tri metre, z že izoblikovano krošnjo. Gre pretežno za parkirne površine na območju Livad, Rude, v centru, v Parku spominov, nekaj dreves pa bo tudi v Jagodju. Preostalih 2940 dreves pa bomo posadili na podeželju, na približno hektar velikem območju na Baredih," je razložil direktor komunale Denis Bele. Vsa drevesa bodo posadili v času gradnje inštituta, torej do septembra 2021.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  12 .02. 2020 ob  23: 53
Ze sama logika da poleti ne zdrzis cel dan na soncu,bi lahko komu dala vedet da je potrebno posadit cimvec dreves.