V ITALIJI ZMAGA DESNICE: Prvič v zgodovini bi vlado lahko vodila ženska

Svet

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji je glede na izide vzporednih volitev, ki jih objavljajo italijanski mediji, zmagal desni pol, v katerem so postfašistični Bratje Italije, desna Liga in desnosredinska stranka Naprej Italija. Največ glasov so dobili Bratje Italije, njihova vodja Giorgia Meloni bi tako lahko postala nova premierka.

V Italiji so včeraj volili poslance obeh domov parlamenta, poslanske zbornice in senata. Volišča so bila odprta do 23. ure, uradni izidi bodo znani danes. 

Desnica naj bi glede na vzporedne volitve dobila od 41 do 45 odstotkov glasov, kar pomeni, da lahko ob upoštevanju volilnega sistema računajo na več kot polovico sedežev v parlamentu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Največ glasov med strankami so dobili Bratje Italije, njihova vodja Giorgia Meloni bi tako lahko postala prva premierka v italijanski zgodovini. Ta je ponoči že ocenila, da so Italijani poslali jasno sporočilo v prid desni vladi pod vodstvom Bratov Italije. "Če smo poklicani, da vodimo to državo, bomo to počeli za vse Italijane," je glede na poročanje tujih tiskovnih agencij povedala v kratkem nagovoru medijev v Rimu. Napovedala je še, da bodo delovali s poudarkom na tem, kar ljudi združuje, in ne na tem, kar jih deli.

Levi Blok, v katerem je poleg Demokratske stranke še nekaj manjših levih strank, naj bi dobil med 25,5 in 29,5 odstotka glasov

Za Gibanje pet zvezd je glede na izide vzporednih volitev glasovalo med 13,5 in 17,5 odstotka volivcev, za sredinske stranke pa med 6,5 in 8,5 odstotka.

Verjetni zmagovalci volitev Bratje Italije, edina stranka, ki ni bila v vladi dosedanjega premierja Maria Draghija, so pred štirimi leti dobili le štiri odstotke glasov, danes naj bi jih dobili med 22 in 26 odstotkov.

Desna Liga Mattea Salvinija naj bi glede na vzporedne volitve dobila med 8,5 in 12,5 odstotka glasov, Naprej Italija nekdanjega premierja in medijskega mogotca Silvia Berlusconija pa med šest in osem odstotkov.

Udeležba je bila izjemno nizka - pri 64 odstotkih kar za devet odstotnih točk nižja kot na zadnjih volitvah leta 2018.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija