V ITALIJI ZAOSTRILI UKREPE: Včeraj protesti proti policijski uri

Svet

V Italiji od danes veljajo novi zaostreni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki jih je vlada kljub nasprotovanju nekaterih lokalnih oblasti in protestov zaradi porasta okužb uvedla do 24. novembra.

V skladu z odlokom, ki ga je v nedeljo podpisal italijanski premier Giuseppe Conte, morajo od danes bari in restavracije strežbo gostov zaključiti ob 18. uri. Za mizo so lahko največ štirje gostje hkrati, razen če vsi živijo v istem gospodinjstvu. Med 18. uro in polnočjo lahko izdajajo naročila za domov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaprli so kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane. Vrtci in osnovne šole ostajajo odprti. V srednjih šolah in na univerzah pa bo odslej do 75 odstotkov pouka potekalo na daljavo. Ljudem vlada svetuje, naj čim manj uporabljajo sredstva javnega prevoza in čim manj potujejo izven svojih občin.

V Italiji, ki je bila v pandemiji covida-19 prva najbolj prizadeta evropska država, so v nedeljo potrdili rekordnih 21.273 novih okužb.

Conte je na novinarski konferenci v nedeljo izpostavil, da je cilj jasen - ohraniti nadzor nad naraščanjem okužb in preprečitev uvedbe druge karantene, ki si je država "ne more več privoščiti".

Upa, da jim bodo nepriljubljeni novi ukrepi, ki bodo sicer zadali nov udarec sektorjem, ki so že na kolenih po spomladanski karanteni, omogočili večjo sproščenost do božiča, je dejal. Opozoril pa je, da "objemanja in zabave" ne pridejo v poštev.

Regionalni voditelji opozarjajo, da bodo novi vladni ukrepi okrepili družbene napetosti, saj se v zadnjem času vrstijo protesti proti ukrepom. Na protestih proti uvedbi policijske ure v deželi Lacij se je tako v nedeljo zvečer več deset skrajnih desničarjev v Rimu spopadlo s policijo. Protestniki so v policiste metali pirotehnične izdelke in predmete ter sežigali smetnjake. Spopad je vodilo okoli 200 zamaskiranih pripadnikov neofašistične stranke Forza Nuova na ta drugi dan protestov, potem ko se je več sto protestnikov proti policijski uri spopadlo s policijo v Neaplju.

Več dežel je namreč v boju proti virusu uvedlo policijsko uro. V Piemontu in na Siciliji naj bi jo uvedli ta teden.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija