V ITALIJI SPROŠČANJA, NA HRVAŠKEM PA ZAOSTRITVE: Ponekod se zapirajo lokali in šole, maske obvezne tudi na prostem

Svet

Danes so v italijanskih deželah Lombardija, Piemont, Toskana, Emilija Romanja, Furlanija - Julijska krajina in Kalabrija zaradi izboljšanja epidemiološke slike odpravili stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Omenjene dežele prehajajo iz rdečega v oranžno območje. To pomeni, da bo tam manj omejitev potovanj, odpirajo se trgovine, restavracije in bari pa bodo lahko še naprej prodajali hrano in pijačo samo za s seboj. Po drugi strani pa Hrvatje zaostrujejo ukrepe. Zaradi poslabšanja epidemiološke slike v primorsko-goranski županiji so od danes znova zaprti gostinski lokali in del trgovin. V večini hrvaških županij pa bo pouk znova potekal na daljavo.

Od tega tedna v rdečem območju v Italiji tako ostajajo samo še Dolina Aoste, Kampanija in Apulija ter Sardinija.

Čeprav lastniki barov in restavracij postajajo vse bolj jezni zaradi zaprtja, nekateri so se prejšnji teden v Rimu spopadli s policijo, odprtja gostinskih lokalov ni pričakovati pred naslednjim mesecem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekatere hrvaške županije uvajajo strožje protikoronske ukrepe

V primorsko-goranski županiji so se odločili za poostrene ukrepe, ker imajo že nekaj dni med vsemi županijami najvišjo incidenco okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Županijski štab civilne zaščite je zato odločil, da se s ponedeljekom za 14 dni zaostrujejo omejitveni ukrepi. Obvezna bo uporaba zaščitnih mask tudi na odprtem, če ni mogoče vzdrževati varne medsebojne razdalje.

Med drugim so znova prepovedali obratovanje gostinskih lokalov, tudi na terasah. Gostinci bodo lahko prodajali hrano in pijačo za s seboj. Izjema so gostinski lokali v hotelih in kampih, ki lahko strežejo samo svoje goste. Zaprte bodo tudi vse trgovine z oblačili in obutvijo. Preostale bodo lahko odprte med 6. in 19. uro, ob upoštevanju omejitev števila obiskovalcev glede na velikost trgovine. Prepovedali so tudi javne dogodke. Večina šol na območju županije bo po spomladanskih počitnicah med 12. in 16. aprilom izvajala pouk na daljavo. Nato bodo ocenili, ali bodo ukrepe podaljšali tudi za šole.

Tudi v večini preostalih hrvaških županij ima večina učencev in dijakov od danes znova pouk na daljavo, je potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Povedal je, da ima 12 od 20 hrvaških županij ostrejše ukrepe, kot veljajo na državni ravni, a ni izključil možnosti, da bodo nekatere ukrepe zaostrili tudi za celotno države. Obstoječi nacionalni ukrepi veljajo do 15. aprila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija