V Italiji nov sodni proces proti Amandi Knox

Kronika

Pred prizivnim sodiščem v Firencah se je danes začel nov sodni proces proti 26-letni Američanki Amandi Knox zaradi umora 21-letne britanske študentke Meredith Kercher novembra 2007 v Perugii. Sodni proces poteka v odsotnosti Knoxove, ki je na zatožni klopi skupaj z nekdanjim fantom, 23-letnim Raffaelejem Sollecitom.

Sollecito se danes prav tako ni pojavil pred sodiščem, obstaja pa možnost, da bi se sojenja osebno udeležil v prihodnosti. Trenutno živi v Dominikanski republiki.

Knoxova, ki je zaradi umora že preživela štiri leta za zapahi, po oprostilni sodbi pa se je vrnila v Seattle, je sporočila, da se sojenja ne namerava udeležiti. Dejala je še, da jo je dosedanja zaporna kazen postarala za 40 let, prav tako naj bi trpela za napadi panike in depresije.

To je že četrtič, da se kako italijansko sodišče ukvarja s primerom Amande Knox. Skupaj z bivšim fantom je bila za umor najprej obsojena, nato oproščena, na koncu pa je oprostilno sodbo razveljavilo vrhovno sodišče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Umor Kercherjeve je leta 2007 sprožil veliko medijsko pozornost. Kerchnerjevo so na pol nago in s prerezanim vratom našli v postelji. Sum je padel na sostanovalko Knoxovo, njenega bivšega fanta in še enega njunega znanca, ki so ga kasneje zaradi pomoči pri umoru obsodili na 16-letno zaporno kazen.