V ITALIJI NA ULICAH NA TISOČE STARŠEV, ŠOLARJEV IN UČITELJEV: Protesti proti nepotrebnemu zapiranju šol (FOTO)

Svet

Na osrednjih trgih v 35 mestih po Italiji je v nedeljo več tisoč staršev, učencev in učiteljev protestiralo proti po njihovem mnenju nepotrebnem zapiranju šol zaradi epidemije covida-19.

To so prvi večji protesti proti vladi premierja Maria Draghija, ki je nastopila minuli mesec, poroča agencija Reuters na svoji spletni strani.

Protestniki v Rimu so nosili kape norčkov, s čimer so hoteli opozoriti na vpliv zaprtja šol na izobrazbo. V Milanu pa so sporočila pustili naslonjena na svojih šolskih torbah na teh. Število udeležencev je bilo povsod omejeno v skladu s protikoronskimi pravili.

Večina šol na vseh stopnjah je v Italiji zaprta od 15. marca, ko je vlada okrepila ukrepe v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Zaradi tega morajo milijoni staršev delati od doma ali plačevati za varstvo otrok. Študenti medtem nadaljujejo šolanje od doma.

Nacionalna mreža Odprte šole, ki je v Rimu organizirala protest, je poudarila, da želijo doseči, da bi šole dobile status nujnih javnih uslug, ki bi jih zato morali takoj odpreti.

Od začetka pandemije so v okviru ukrepov šole na različnih stopnjah odpirali in zapirali, na splošno pa so imeli v Italiji manj pouka v šolah kot v večini evropskih držav.

Vlada zaprtje šol utemeljuje z naraščanjem okužb, predvsem z bolj nalezljivo britansko različico, ki je bolj pogosta med mlajšimi. Draghi je v petek obljubil, da bodo šole prvo, kar bodo odprli, ko bodo razmere to dopuščale.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija