V ITALIJI CEPLJENJE NE BO OBVEZNO: Trgovine čez praznike odprte do 22. ure, šola od doma in odprta smučišča

Svet

Italijanska vlada ne bo uvedla obveznega cepljenja proti novemu koronavirusu, potem ko bo enkrat cepivo na voljo. Precepljenost prebivalstva želijo doseči s prepričevanjem z znanstvenimi argumenti. Zelo pomembno je, da se čredne imunosti ne doseže z obveznostjo cepljenja, je v nedeljo zvečer izjavil minister za zdravje Roberto Speranza.

Kot je minister povedal v pogovoru za javno televizijo Rai 3, naj bi Italija do konca januarja prejela cepivo za 1,7 milijona prebivalcev. Nato pa sčasoma še več. A šele spomladi bi lahko začeli izvajati množično cepljenje. Prednost pa bodo imeli zaposleni v zdravstvu in starejše osebe, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pojasnil minister.

Italijanska vlada poleg tega zdaj razpravlja o ukrepih, ki naj bi veljali čez božične praznike. Sklep se pričakuje do 3. decembra. Takrat se namreč izteče sedanji odlok, s katerim je Italija uvedla semaforski sistem označevanja ogroženosti posameznih dežel.

Med drugim namerava vlada v prazničnem času podaljšati odpiralni čas trgovin do 22. ure. Tako bi zmanjšali pritisk in gnečo. Varnostniki pa naj bi nadzorovali, da se pred nakupovalnimi centri ne bi nabirale vrste ljudi.

Minister je poleg tega potrdil načrt, da bi pouk v vseh šolah razen osnovnih deloval na daljavo do 7. januarja. To sicer ni po volji ne staršev ne ministrice za izobraževanje Lucie Azzoline.

Ni pa še jasno, kaj bo letos s smučišči. Glede na zamisli vlade bi lahko bile kabinske žičnice zasedene največ 50-odstotno. Sedežnice pa bi lahko delovale s polno zmogljivostjo. Odprto pa je še, kaj bo z omejitvijo gibanja med posameznimi italijanskimi deželami.

V Italiji so medtem v nedeljo drugi dan zapored zabeležili manj okužb s koronavirusom kot v dnevih pred tem. V nedeljo so tako zabeležili 28.337 novih okužb in 562 mrtvih zaradi covida-19 v enem dnevu. V soboto so zabeležili 34.767 okužb in 692 smrti, je sporočilo ministrstvo za zdravje. Skupno so doslej v Italiji zabeležili 49.823 smrti zaradi covida-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija