V ISTRI OPAZILI NEVARNO MEDUZO: Povzroči hude bolečine in poškodbe, podobne opeklinam (VIDEO)

Istra

Med včerajšnjim potopom, ki sta ga organizirala Združenje Eko morje in potapljaški klub iz Medulina, so v zalivu Velika Kolombarica na polotoku Kamenjak opazili morsko meduzo mesečinko (Pelagia noctiluca).

Mesečinka je relativno majhna meduza s polkrožnim klobukom in roza lovkami, posuta z drobnimi vijoličnimi pikami. Če pride meduza v stik s človeško kožo, se pojavijo hude bolečine, nastanejo pa poškodbe, podobne opeklinam, ki se težko zacelijo. Po njih se spremeni pigment kože, ostanejo pa lahko tudi brazgotine.

Meduze zrastejo do 20 centimetrov v dolžino, premer klobuka pa meri do šest centimetrov. Živijo od nič do deset metrov pod gladino, kjer lebdijo in občasno plavajo.

Značilnost mesečinke je tudi, da se sveti v temi. Čeprav se tipično nahaja na odprtem morju, jo morski tokovi včasih odnesejo tudi do obale. Razširjena je v toplih in zmerno toplih morjih, predvsem v Atlantskem oceanu ter v Sredozemskem in Rdečem morju, je poročal Glas Istre.

Kljub temu pojav mesečinke ni razlog, da bi se izogibali uživanju v morju, so poudarili v združenju Eko morje. Čeprav je mesečinka relativno majhna, jo je lahko opaziti zaradi njenih živih barv ter se ji izogniti.

Na spletni strani more.slobodnadalmacija.hr so objavili tudi navodila, če bi prišlo do stika z mesečinko. Med drugim svetujejo izpiranje poškodovanega predela z morsko vodo brez drgnjenja ter hlajenje z ledom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  14 .06. 2021 ob  13: 25
Gledal sem tv,blo je v filmu in sicer ce uriniras gor pomaga.
Nevem zdej al pomaga al ne