V ISTRI NAJBOLJ OGROŽENIM ŽE RAZDELILI DEL ZAŠČITNE OPREME: Dodatno pošiljko pričakujejo danes, potrebovali bi je nekaj tisoč kosov

Koper

V občinah slovenske Istre so v torek po občinah že razdelili del zaščitne opreme za najbolj ogrožene zaradi koronavirusa, dodatno pošiljko pa pričakujejo danes. Kljub temu poveljnik regijske civilne zaščite Rok Kamenšek ocenjuje, da bi okvirno potrebovali še nekaj tisoč kosov zaščitne opreme.

Gre sicer za grobe ocene, saj zahteve posameznih občin še zbirajo, so pa številke visoke, je danes navedel Kamenšek. Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so v obalno-kraški regiji do zdaj sicer zabeležili osem potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom. Čeprav je zaščitna oprema namenjena prioritetno zaposlenim v centrih za socialno delo in drugih nujnih službah, so po besedah Kamenška potrebe večje od zmožnosti.

Obalne občine so sicer vzpostavile dežurne telefonske službe za pomoč obolelim in nepokretnim za razvoz hrane in drugih nujnih potrebščin na dom. Vse, ki te storitve opravljajo, pa skušajo ustrezno usposobiti in jih tudi opozoriti na pozornost v zvezi z osebno higieno in priporočili, ki so jih izdale pristojne službe. V civilni zaščiti imajo zaenkrat dovolj prostovoljcev, vsi, od centrov za socialno delo do službe za zaščito in reševanje, pa so začasno omejili aktivnosti na nujne programe, naloge in dežurstva, s čimer skušajo tudi zagotavljati, da bodo imele te osebe čim manj nepotrebnih stikov.

Glede ravnanja ljudi, ki se v nekaterih primerih še vedno zadržujejo na javnih površinah ali uporabljajo igrišča, pa občine po Kamenškovih zagotovilih že izvajajo več aktivnosti osveščanja prek spleta in družbenih omrežij o upoštevanju samozaščitnih ukrepov, kar naj bi v prihodnje še okrepili tudi s prisotnostjo na terenu. Posamezne občine sicer dnevno implementirajo ukrepe.

Izolska komunala je tako z današnjim dnem s pomočjo podizvajalca začela z uporabo razkuževalnega sredstva na osnovi klora pri čiščenju javnih površin. Kot je na rednem sestanku občinskega kriznega štaba navedel direktor komunale Denis Bele, želijo razkužiti vso urbano opremo, vključno s klopcami, posebej na najbolj izpostavljenih točkah.

Na Mestni občini Koper so se že v začetku tedna odločili, da zaradi izrednih razmer s 3. na 24. april podaljšajo prijavne roke za več javnih razpisov, med drugim s področij kmetijstva, dodeljevanja nepovratnih sredstev za izvajanje omilitvenih ukepov za zmanjšanje vpliv pristaniške dejavnosti ter dodelitve štipendij za tekoče študijsko leto. Mestna občina Koper je poleg tega vzpostavila tudi brezplačno telefonsko številko 080 73 16, na kateri bodo občanom na voljo vse informacije o storitvah in ukrepih za lažjo premostitev trenutnega obdobja.

Številka bo od četrtka aktivna vse dni v tednu med 9. in 15. uro. Nanjo se je moč obrniti za vsa ključna vprašanja o storitvah in ukrepih, ki so jih v občini sprejeli z namenom nudenja pomoči tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Prav tako so izdelali letak s ključnimi telefonskimi številkami, ki ga bodo v nabiralnike prejela vsa gospodinjstva v občini.

Piranski župan Đenio Zadković je v video sporočilu prek družbenih omrežij poudaril, da podjetje Adet po nalogu Okolja Piran od nedelje izvaja čiščenje javnih površin z vrelo vodno paro. Danes čiščenje površin nadaljujejo na najbolj frekventnih lokacijah s poudarkom na okolici lekarn in zdravstvenih ustanov. Zadković je ob tem ponovno pozval vse zdrave občane v starosti med 18 in 50 let, da pokličejo civilno zaščito in se z njimi dogovorijo za pomoč. Po njegovih besedah se jim je že javilo precej prostovoljcev, vendar je smiselno, da jih je v pripravljenosti čim več. Pirančani naj prav tako preverijo po telefonu, če kakšen izmed sorodnikov, prijateljev ali sosedov potrebujejo pomoč.

Po županovih besedah so danes med taksiste razdelili nekaj zaščitnih mask ter nekaj opreme dali Rdečemu križu, in sicer gre predvsem za zaščitne maske, kombinezone, zaščitna očala, zaščitna očala ter razkužila.

Javno podjetje Okolje Piran medtem od danes omogoča dvourno brezplačno parkiranje v mestnem jedru za prostovoljce, obiskovalce in oskrbovalce starejših občanov. Zaposlenim v mestnem jedru, ki so prej uporabljali javni prevoz, pa je v času trajanja izrednih razmer omogočeno brezplačno parkiranje na zunanjem parkirišču ob garažnih hiši Arze ter s posebno dovolilnico tudi v omenjeni garažni hiši. Za pridobitev začasne dovolilnice se interesenti lahko obrnejo na Okolje Piran po telefonu ali elektronski pošti vsak dan med 8. in 15. uro.

S Policijske uprave Koper so medtem opozorili, da so zaradi preprečitve širjenja koronavirusa do nadaljnjega zaprti maloobmejni prehodi Rakitovec, Brezovica pri Gradinu in Novokračine. Poleg tega so danes zaprli tudi mejni cestni povezavi Lisac-Sušak in Vele Mune-Starod.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija