V Heliosu brez službe ostalo že 60 zaposlenih

Še v tem mesecu bo v domžalskem Heliosu prenehalo delovno razmerje oz. bo začel teči 60-dnevni odpovedni rok 60 zaposlenim, so danes sporočili iz uprave družbe. Ob tem so zapisali, da bo "določeno prilagajanje števila zaposlenih potrebno tudi v januarju".

V Heliosu, prvem prodanem podjetju od 15 podjetij s seznama vlade za privatizacijo, so v preteklem tednu začeli s prvimi odpuščanji. Vodstvo ob tem pojasnjuje, da se prilagajanje v prvi vrsti nanaša na menedžerske in režijske službe. Zaposlene v proizvodnji pa bo v manjšem številu potrebno prilagoditi le na programu, ki najbolj zaostaja za načrtovanimi rezultati.

Za odpuščanje krivi slabši poslovni rezultati

Ob tem so nujnost prilagajanja števila zaposlenih v skupini Helios utemeljevali predvsem s slabšimi poslovnimi rezultati od lanskih oz. načrtovanih. Izpostavili so tudi slabše napovedi glede gospodarske aktivnosti na vseh ključnih trgih tudi v naslednjem letu.

"Skupina Helios takšna, kot je, ne more več vzdržati poslabševanja gospodarskih razmer. Na razmere se mora odzvati takoj oz. prej, kot smo v sprejeti strategiji načrtovali. Upali smo, da bomo že v preteklih letih beležili okrevanje gospodarstva, kot so to napovedovali analitiki. To bi nam omogočalo, da bi ukrepe, zapisane v strategiji, izvajali postopoma in z njimi zaključili proti koncu planskega obdobja," je v izjavi za javnost zapisal predsednik uprave Uroš Slavinec.

Razmere se poslabšujejo

Pojasnil je, da se razmere celo še poslabšujejo, kar je značilno predvsem za države bivše Jugoslavije in države nekdanje Sovjetske zveze. "Če želimo skupini Helios zagotoviti nadaljnji razvoj, smo prisiljeni ukrepe za izboljšanje dobičkonosnosti, ki pogojuje trdnost skupine, izpeljati prej, kot smo načrtovali, in žal tudi z manj priljubljenimi ukrepi kot do sedaj," je še dodal.

Zaradi vseh teh ukrepov bo skupina Helios leto lahko zaključila z nizkim dobičkom, hkrati pa vzpostavila pogoje za boljše poslovanje v letu 2014, čeprav vodstvo ne pričakuje hitrega okrevanja na ključnih trgih.

Deli novico:

mah |  27 .12. 2013 ob  11: 53
Povej to tistim, ki so dobili odpoved!
johanna |  24 .12. 2013 ob  21: 46
Res je kruto,vendar če pogledamo z strani podjetja,ki mu grozi stagnacija ,pa je nujno odpuščanje,da zagotovi kapital za
ohranjanje proizvodnje in nujne posodobitve procesov,da bo čimbolj konkurenčno in da bo dobilo nova naročila, s
tem ,pa se odpira novo zaposlovanje.Nesprejemljivo je zavajanje sindikatov,da podjetje ni v taki krizi ,da bi moralo odpuščati-v tem primeru bo družba začela životariti ,plače se bodo zmanjševale izplačila zamujala.......skratka znana zgodba našega SINDIKALIZMA Potreben je princip hitre odpovedi dela in hitre ponovne zaposlitve ob potrebah dela,Ohranjanje polne zaposlitve celo z subvencijami je uničevanje celotnega gospodarstva,