V Haagu se bo nadaljevalo sojenje Karadžiću

Svet

Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu se bo po poletnem premoru nadaljevalo sojenje nekdanjemu političnemu vodji bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću. Obtoženemu je julija sodišče odobrilo dodatna dva meseca za pripravo obrambe.

Karadžić, ki se brani sam, je za prekinitev sojenja zaprosil, potem ko je prizivni senat sodišča 11. julija razveljavil lansko prvostopenjsko sodbo, v kateri ga je sodišče oprostilo genocida nad Bošnjaki in Hrvati v sedmih občinah v BiH. Obtožba se je s tem vrnila med točke obtožnice.

Haaško sodišče je Karadžića junija lani sredi sojenja oprostilo obtožb v eni točki obtožnice, in sicer da je med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995 načrtoval genocid v sedmih občinah - Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica in Zvornik. Ostala je obtožba za genocid v drugih točkah obtožnice, tudi nad okoli 8000 Bošnjaki v Srebrenici.

Obtožnica v 11 točkah Karadžića poleg genocida bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Karadžića so leta 2008 po 13 letih na begu prijeli v Beogradu. Na haaškem sodišču so mu začeli soditi leta 2009.