V GROZLJIVI NESREČI NA LETALIŠČU UMRLE TRI ŽENSKE: Kamere ujele trenutek zdrsa (VIDEO)

Kronika

Število mrtvih nesreče letala na istanbulskem letališču Sabiha Gokcen je naraslo na tri, 179 ljudi je poškodovanih. Letalo nizkocenovne družbe Pegasus je v sredo zdrsnilo s pristajalne steze in se prelomilo na več delov, kasneje ga je zajel požar. Ljudje so se sprva z letala reševali sami, kasneje pa je prispela tudi pomoč.

Na krovu letala je bilo 183 ljudi, med njimi šest članov posadke in več otrok. Sprva so poročali, da je bilo na letalu 177 ljudi. Med 183 ljudmi je bilo tudi 22 tujcev iz 13 držav, je sporočil istanbulski guverner Ali Yerlikaya.

Vodja družbe Pegasus Mehmet Nane je bil v prvem odzivu pred novinarji vidno prizadet in je večkrat planil v jok. Dejal je, da je družba pripravljena prevzeti vso odgovornost za nesrečo. "Ni lahko priti in spregovoriti, predvsem, ko smo izgubili življenja, utrpeli škodo in poškodbe. Ampak naša dolžnost je, da celimo rane," je povedal.

"Vse naše pilote spodbujamo, naj ne izzivajo, gredo mimo in nadaljujejo pot na drugo letališče, če je potrebno," je dodal Nane. Obenem je opozoril, da so varnostne ocene Pegasusa nad standardi Evropske unije. Povprečna starost letal pa je 5,3 leta. Takšni incidenti so običajno rezultat več dejavnikov, je dodal.

Po njegovih informacijah je bilo sicer poškodovanih 180 ljudi, ki so jih poslali v 23 bolnišnic. Do zgodnjega popoldneva jih je 56 že odšlo domovVse tri smrtne žrtve so bile ženske, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Iz še neznanega razloga je letalo zdrsnilo s steze in se prelomilo. Deli letala so popolnoma uničeni. Na posnetkih, ki so jih predvajale turške televizije, je bilo videti, kako so se ljudje sami reševali iz razpoke v letalu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Letalo je po prvih informacijah imelo težek pristanek, nato pa je zdrsnilo s steze, je pojasnil minister za promet Mehmet Cahit Turhan. Istanbulski guverner Ali Yerlikaya pa je dejal, da je letalo boeing 737 po pristanku zdrsnilo s steze kakih 60 metrov naprej in nato padlo po brežini kakih 30 do 40 metrov nižje. Vzrok nesreče je pripisal slabemu vremenu, relativno dober izid dogodka pa je označil za srečo v nesreči, ki bi lahko imela tudi bolj tragične posledice.

Istanbulsko tožilstvo je že uvedlo preiskavo nesrečePreverili bodo pilota in ali se je nesreča zgodila zaradi malomarnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letalo je bilo na poti iz Izmirja ob Egejskem morju v Istanbul, kjer sta bila v času nesreče silovit veter in obilen dež. Letališče na azijski strani Istanbula so po nesreči zaprli in vse lete preusmerili na glavno mednarodno istanbulsko letališče. Letališče Sabiha Gokcen od jutra spet obratuje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija