V Grčiji stavkajo proti varčevalnim ukrepom

V Grčiji se je danes začela splošna stavka proti varčevalnim ukrepom. Državni uradniki in učitelji so delo prekinili za 24 ur, vozniki avtobusov bodo stavkali šest ur, medtem ko v zdravstvenih ustanovah sprejemajo le nujne primere.

V kontroli letalskega prometa bodo stavkali tri ure, zato od 11. do 14. ure pričakujejo motnje v letalskem prometu. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so danes v Grčiji zaprti tudi številni muzeji.

Za opoldne so v Atenah in drugih večjih mestih napovedane množične demonstracije.

Čeprav gre za splošno stavko, pa danes vseeno nemoteno delujejo trgovine, v stavki ne sodelujejo niti vozniki taksijev in zaposleni na podzemni železnici kot tudi ne zaposleni v hotelih.

Delavci v zasebnem in javnem sektorju so se odločili za prekinitev dela v znamenje protesta proti varčevalnim ukrepom, ki jih zahtevajo mednarodni posojilodajalci, sprejema pa grška vlada.

V Grčiji se sicer prav te dni mudijo predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, ki bodo v Atenah znova pregledali izvajanje zahtevanih javnofinančnih in reformnih ukrepov. Nova ocena trojke bo pogoj za izplačilo novega obroka finančne pomoči v višini milijarde evrov.

Grčija je od leta 2010 odvisna od mednarodne finančne pomoči. Skupaj je trojka državi odobrila dva programa pomoči; najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov in delni odpis dolga v višini prek 100 milijard evrov. Atene so se v zameno za posojila zavezale k ostremu varčevanju.

protestnik |  06 .11. 2013 ob  10: 55
Mi nismo Grcija, pri nas so Slovenci zadovoljni z Alenko, zato nihce vec ne protestira HAIL ALENKA!!!!! Smrt narodu in svoboda fasizmu.