V GORICI VSE VEČ PRISELJENCEV: Močno poraslo število Romunov, Afganistancev in Pakistancev

Goriška

V italijanski Gorici v zadnjih letih narašča število priseljencev, medtem ko je skupno število prebivalcev vsako leto nižje, poroča Primorski dnevnik. Decembra leta 2017 je v goriški občini živelo 3209 tujih državljanov, po enem letu pa se je njihovo število povišalo za 189. V Gorici danes prebiva kar 9,9 odstotka tujcev, kar pomeni, da vsak deseti Goričan prihaja iz tuje države, navaja časnik.

Močno se je povišalo število prosilcev za azil (fotografija je simbolična).

Med tujci v Gorici živi največ državljanov Kosova (zadnji dan lanskega leta jih je bilo 469), sledijo jim državljani BiH (380). Število slednjih je v zadnjih petih letih sicer občutno upadlo. Prav tako se je močno znižalo tudi število državljanov Hrvaške (s 173 na 130), Srbije (s 189 na 147) in Albanije (s 105 na 84), ki so pretežno zaposleni v gradbeništvu in so se zaradi krize v panogi preselili drugam.

Gorica postaja vse bolj kulturno mešana.

V obdobju zadnjih petih let se je na račun žensk, ki opravljajo delo družinskih negovalk, močno povišalo število državljanov Romunije (s 190 na 235). V omenjenem obdobju je razlika najbolj občutna pri državljanih Afganistana (njihovo število je naraslo s 17 na 60, pri čemer je 57 moških in 3 ženske) in državljanih Pakisatana (njihovo število je naraslo s 3 na 111, med katerimi je največ prosilcev za azil). 

Kot še piše časnik, pa se je v zadnjih petih letih za 35 povišalo število slovenskih državljanov. Številne slovenske družine so se v zadnjih letih namreč preselile v Gorico, kjer so občutno upadle cene nepremičnin. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija