V GORAH IN HRIBIH VELIKA NEVARNOST SNEŽNIH PLAZOV: Snežna odeja je nestabilna, sproži ga lahko že majhna obremenitev

Slovenija

V večjem delu gora danes obstaja velika nevarnost snežnih plazov. V prvi polovici dneva bo splošna nevarnost snežnih plazov po petstopenjski lestvici na visokem četrtem mestu. V drugi polovici dneva pa se bo zmanjšala na tretjo stopnjo, ki pa še vedno označuje znatno nevarnost plazov, so zapisali na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

Na številnih dovolj strmih pobočjih je snežna odeja le slabo do zmerno stabilna, že manjše obremenitve na izpostavljenih področjih pa lahko sprožijo snežni plaz. V nekaterih razmerah je možno tudi lokalno spontano proženje srednje velikih in posamično tudi velikih snežnih plazov, opozarjajo na Arsu.

???????????????????????? ???????????????????????????????????? ????????????????̌???????????????? ????????????????̌???????????? ???????????????????????? ‼ V gorah je v dobrem tednu dni zapadlo ogromno snega, ponekod tudi več kot...

Objavil/a ARSO vreme dne Torek, 24. januar 2023

Kot posebej nevarna so izpostavili pobočja nad gozdno mejo, kjer veter prenaša sneg in gradi nove snežne nanose. Že pod majhno obremenitvijo lahko pohodniki sprožijo kložast snežni plaz, plazovi se na strmih pobočjih prožijo tudi spontano.

V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer je novega snega zaradi vpliva vetra manj. Pod nadmorsko višino okoli 1500 m so nevarna predvsem strma travnata pobočja, so še zapisali na agenciji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  25 .01. 2023 ob  21: 48
piloti helikopterjev se kar pripravite na neposlušne hribolazce,namreč nihče ne upošteva opozoril....no zdaj pa mirno počakajmo na naslednjo slabo novico kot ponavadi.....