V GIBANJU ZA IZOLO BODO ZAHTEVALI REVIZIJO: "Podpiramo gradnjo kulturnega centra, ne pa razmetavanja denarja"

Izola

Na izolski občini so začeli s pripravo dokumentacije za arhitekturni natečaj za Istrski kulturni center Izola. Ideja je stara že več kot 30 let, saj je obstoječi kulturni center postal neustrezen za sodobne kulturne dejavnosti. V Civilni iniciativi Gibanje za Izolo (CI-GZI) napovedujejo, da bodo zahtevali revizijo o smotrnosti in zakonitosti natečaja, saj je bil občinski prostorski načrt (OPN) razveljavljen.

Arhitekturni natečaj v sodelovanju z Občino Izola razpisuje Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), ki naročniku omogoči, da izbere najbolj primerno rešitev in izdelovalca projektne dokumentacije s pomočjo ocenjevalne komisije.

In tako je izolska občina z arhitekturnimi delavnicami izbrala primerno lokacijo za novogradnjo, istočasno pa so sodelovali s skupino kulturnikov, umetnikov in glasbenikov, da bi določili programske vsebine. Ustreznost prostorske umeščenosti vsebin so nato preverili z arhitekturno nalogo, ki služi kot osnova natečaja za stavbo novega Kulturnega centra Izola z zunanjim prireditvenim prostorom. Nov kulturni dom bo stal na elitni lokaciji tik ob morju, na zemljišču nekdanje Male opreme in Arga.

Na razpis arhitekturnega natečaja so se odzvali v CI-GZI, izolski občinski svet naj bi o tem odločal na seji prihodnji četrtek. "Opozarjamo, da bomo zahtevali revizijo smotrnosti in zakonitosti tega natečaja, če posebej zato, ker je bil OPN razveljavljen na referendumu januarja letos, s tem pa je bila jasno izražena volja občanov," pravijo v civilni iniciativi.

Po pregledu smernic za izdelavo arhitekturnega natečaja so ugotovili, da le-te ne upoštevajo pripomb, ki jih je podala CI-GZI. Pripombe se nanašajo na lokacijo – po OPN, ki je bil razveljavljen, je kulturni center umeščen na območju IPA 3 v neposredni bližini stanovanjskih stolpičev. "Poleg tega še vedno predvideva nove stanovanjske objekte Dantejevi ulici, čeprav smo bili izrazito proti temu v svojih pripombah," poudarjajo.

Ob tem dodajajo, da ni skrivnost, da je izolska občina "finančno podhranjena". Podpirajo izgradnjo kulturnega centra, ki je "mantra predvolilnih obljub vsakega bodočega župana", ne želijo pa nepotrebnega zapravljanja denarja za različne študije, elaborate, natečaje. "Zato prosim, da to opozorilo o reviziji smotrnosti in zakonitosti takega početja upoštevate, še posebej zato, ker se izteka mandat tako županu, kot občinskim svetnikom," zaključujejo v civilni iniciativi.

Z vprašanjem, ali so z napovedano revizijo seznanjeni in kako komentirajo, smo se obrnili na Občino Izola. Njihov odziv še čakamo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  29 .06. 2022 ob  23: 12
V Izoli, ki so nam jo oblastniki že davno ugrabili, se samo še bolj pospešeno nadaljuje z njenimi projekti, ki so nastali že pred mnogimi leti ali celo desetletji. V večino dosedanjih volitev, ki potekajo vsake 4 leta, je bilo jedro volilne kampanje mladinski center, ki se je sedaj preimenoval v Istrski kulturni center, pa ga vse do danes nimamo, od lokacije telovadnice in letnega kina v Arrigoniju pa do sedanje Opreme
Pjero Shriba |  29 .06. 2022 ob  21: 34
Gibanje za Izolo ne zanimajo parkirna mesta.
Ta glavna je iz Malije in tudi svetnica iz ozadja je od tam nekje.
Vsi vemo, da bi morali v centru Izole prepovedat promet, kar svetnikom ne odgovarja.
Tudi njihov "boj" za kulturo je iz trte zvit.
Vodenje centra za kulturo, šport in prireditve je bilo zadnjih nekaj let parkirišče za kulturnike, ki so nabirali delovno dobo pred penzijo.
Spomnimo se npr. Borisa Kobala.
Za norca nas imajo !
anton |  29 .06. 2022 ob  18: 56
... ali lahko kdo od občinskih svetnikov, civilne iniciative, občine, komunale, krajevnih skupnosti ... odgovori izolanom ali imajo namen zgraditi kakšno garažno hišo, saj izolani nimamo kje parkirati ... ne vem ali vsi stanujete v hišah ali imate svoje parkirno mesto, večina izolanov mestnega jedra in drugih občanov izole žal nima te sreče in iščemo parkirna mesta po izoli ... če imamo srečo jih najdemo, v nasprotnem primeru, kar je bolj pogosto, smo primorani parkirati pri mehanotehniki ali merkurju ...
... vsekakor podpiram tudi gradnjo kulturnega centra, ki naj bo dosežen s čim večjim konsenzom udeležencev in izpeljan transparentno ...