V GENOVI DANES MINUTA MOLKA ZA ŽRTVE ZRUŠENJA VIADUKTA MORANDI: Ljudje točno ob 11.36 uri ugasnili avtomobile in stali na ulicah

Kronika

V italijanski Genovi so se danes z minuto molka spomnili žrtev zrušenja avtocestnega viadukta Morandi pred mesecem dni, ki je zahtevalo 43 življenj. Popoldne bo v središču Genove še spominska slovesnost, ki se je bo udeležil tudi italijanski premier Giuseppe Conte.

Točno ob 11.36, ko se je 14. avgusta zrušil viadukt, so se ljudje na ulicah ustavili, vozniki pa ugasnili avtomobile. Za kratek čas so zaprli tudi trgovine. Slišati je bilo samo ladijske sirene in cerkvene zvonove, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanski premier Giuseppe Conte

Popoldne bo spominska slovesnost, ki se je bo skupaj s predstavniki lokalnih oblasti udeležil tudi Conte, še na glavnem genovskem trgu Piazza De Ferrari.

Avtocestni viadukt Morandi, ki je potekal nad gosto poseljenim delom tega pristaniškega mesta, se je v dolžini približno 100 metrov porušil med nevihto 14. avgusta, pri čemer je umrlo 43 ljudi.

Italijanska vlada je včeraj potrdila paket ukrepov, med drugim za pospešitev porušenja preostalega dela viadukta in gradbenih del. Odobrili so tudi pomoč za prizadeta podjetja in ljudi.

Po zrušenju so sicer morali evakuirati okoli 260 družin, ki so živele v bližini viadukta. Doslej so že vse, razen 15, dobile finančno pomoč ali pa so jih preselili.

Rim je odgovornost za tragedijo pripisal upravljavcu avtoceste Autostrade per l'Italia, medtem ko družba krivdo zavrača. Proti 20 ljudem, vključno z vodilnimi v družbi, so sprožili kriminalistično preiskavo.

 

Deli novico: