V FRANCOSKIH ALPAH PET NOVIH OKUŽB S KORONAVIRUSOM: Med njimi je tudi otrok

Svet

V več državah so danes potrdili nove primere okužb z novim koronavirusom, med drugim sedem na Tajskem in pet v Franciji. S tem se je število okuženih v Evropi povzpelo na 37. Kitajska pa je danes sporočila, da so bolezen, ki jo povzroča novi virus, neuradno poimenovali pljučnica novega koronavirusa.

Francosko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so pri petih britanskih državljanih, ki so bivali v Savojskih Alpah, potrdili novi koronavirus. S tem se je število potrjenih okužb v Franciji povzpelo na 11. Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, okuženi, med katerimi je tudi devetletni otrok, za zdaj ne kažejo znakov hujšega obolenja.

Vseh pet okuženih, ki so skupaj bivali v počitniški hišici v kraju Contamines-Montjoie blizu Mont Blanca, je povezanih z Britancem, ki se je pred prihodom v Francijo mudil v Singapurju. Poleg te peterice so preventivno hospitalizirali še šest Britancev, ki so bivali v isti počitniški hišici.

Na popoldanski novinarski konferenci je direktor regionalne zdravstvene agencije Jean-Yves Grall sporočil, da bodo zaprli šoli v Contamines-Montjoieju in Saint-Gervaisu, ki ju je obiskal okuženi devetletnik. Šoli, ki imata skupaj okoli 350 učencev, bosta prihodnji teden zaprti, da bodo lahko opravili preiskave in preučili, s kom je imel okuženi kontakte.

Kot so pojasnili, izhajajo iz načela, da otroci, pri katerih ni simptomov, niso okuženi, vendar bodo med inkubacijsko dobo na opazovanju. Zdravstvene oblasti v regiji so zaradi dogajanja vzpostavile krizno celico in klicni center.

Kot je za AFP ob tem opozoril profesor z Univerze v Southamptonu Michael Head, ki se ukvarja s problematiko globalnega zdravja, je Singapur pomembno prometno vozlišče, zato bi se lahko število primerov okužb po svetu, ki prihajajo od tam, še povečalo. "V omenjenem francoskem smučarskem središču pa dopustujejo državljani številnih držav, zato obstaja možnost nadaljnjega širjenja," je dodal.

V Evropi so doslej največ okužb odkrili v Nemčiji, in sicer 14.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija