V FRANCIJO DEŽUJEJO IZRAZI PODPORE: Papež z molitvijo, za obnovo obljubljenih že več sto milijonov evrov

Svet

Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je ob včerajšnjem požaru v znameniti pariški gotski katedrali Notre Dame sporočila, da stoji Franciji ob strani pri rešitvi in obnovi katedrale, te "neprecenljive dediščine". Obžalovanje ob požaru so izrazili tudi mnogi drugi, poročajo tuje tiskovne agencije. Številni Francozi pa so danes že obljubili donacije v višini več sto milijonov evrov za obnovo. Španija pa bo po uničujočem požaru v katedrali Notre Dame v Parizu izvedla varnostne preglede svojih znamenitosti.

Audrey Azoulay, generalna sekretarka Unesca, je dodala, da agencija spremlja napore za pogasitev požara, ki je zajel katedralo, ki je eden simbolov Pariza in Francije. V tvitu je še spomnila, da je bila notredamska katedrala na Unescov seznam kulturne dediščine uvrščena leta 1991.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila podporo francoskemu narodu ter katedralo označila kot "simbol francoske in evropske kulture". Ameriški predsednik Donald Trump je v tvitu požar označil za groznega in svetoval, da bi pri gašenju uporabili vodna letala. "Treba je hitro ukrepati," je dodal.

"Papež je blizu Franciji, moli za francoske katoličane in prebivalce Pariza ob hudem požaru, ki je razdejal notredamsko katedralo," je na družbenem omrežju Twitter zapisal tudi vodja vatikanske tiskovne službe Alessandro Gisotti. "Svoje molitve namenja tistim, ki se soočajo s tragično situacijo," je dodal.

Kraj požara sta že obiskala francoski predsednik in premier, Emmanuel Macron in Edouard Philippe, pa tudi več ministrov in županja prestolnice Anne Hidalgo. Prispel je tudi pariški tožilec, saj so že sprožili preiskavo požara. Območje okoli katedrale so zaprli. Več sto ljudi pa se je zbralo na bližnjih mostovih.

Macron je zatrdil, da bodo spomenik obnovili. Že danes pa je zasebna Fundacija za francosko dediščino po vsej Franciji začela zbiranje prostovoljnih prispevkov za obnovo enega od nacionalnih simbolov.

Premožnejši Francozi drug za drugim obljubljajo finančna sredstva za obnovo cerkve. Francoski milijarder Bernard Arnault je danes sporočil, da bo skupaj s svojim konglomeratom z luksuznimi izdelki LVMH podaril 200 milijonov evrov. Pred tem pa je njegov rival Kering, ki ga je ustanovil milijarder Francois Pinault ponudil 100 milijonov evrov za popolno obnovo Notre Dame.

Predsednica širše regije Pariza Ile-de-France Valerie Pecresse namerava za obnovo katedrale nameniti deset milijonov evrov.

Prvi mož francoskega lesarskega podjetja Charlois Sylvain Charlois pa je za radio Franceinfo dejal, da bodo za obnovo namenili najboljše hrastove hlode. "Obnova bo zagotovo trajala leta, če ne desetletja, in potrebovali bodo na tisoče kubičnih metrov lesa. Morali bomo najti najboljše primerke z velikim obsegom," je dejal.

V požaru je bil že uničen stolpič, medtem ko je gasilcem uspelo rešiti vsa pomembnejša delaVzrok požara še ni znan, a na katedrali ravno potekajo obsežna obnovitvena dela, ki bi po oceni gasilcev lahko bila vzrok.

Ravno minuli teden so s stolpiča katedrale, ki se dviguje nad križiščem transepta in glavne ladje, zaradi restavriranja odstranili 16 bronastih kipov. Ta stolpič se je v ognju porušil. Namestnik pariške županje je povedal, da se je stolpič zrušil navznoter in da gasilci skušajo rešiti vsa tamkajšnja umetniška dela. Požar žrtev ni zahteval.

Španski minister za kulturo Jose Guirao je napovedal, da bo Španija izvedla varnostne preglede svojih znamenitosti"To je opozorilo," je minister v zvezi s požarom dejal za španski radio. Dodal je, da so zastareli električni sistemi vedno nevarni, zato jih je treba pregledati. Na katerih španskih znamenitostih naj bi izvedli preglede, minister ni pojasnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija