V EU DOSEŽEN DOGOVOR O EMBARGU NA UVOZ RUSKE NAFTE: V imenu Slovenije še zadnjič Janez Janša

Svet

Države članice Evropske unije so danes dosegle politični dogovor o embargu na uvoz ruske nafte, so potrdili viri pri EU. Podrobnosti še niso znane. Smernice glede embarga bodo predvidoma podali voditelji držav članic EU, ki se bodo sestali danes popoldne.

Stalni predstavniki držav članic pri EU so na današnjem srečanju dosegli politični dogovor o embargu na uvoz ruske nafte, ki je del šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino.

Nadaljnje smernice bo podal vrh EU, ki se bo začel popoldne, nato pa bodo delo nadaljevali na ravni veleposlanikov držav članic pri EU, navajajo viri.

Glavno sporočilo vrha, ki se ga bo še zadnjič pred predajo oblasti udeležil tudi slovenski premier Janez Janša, bo po navedbah virov enotnost unije glede embarga.

Kot je razvidno iz osnutka sklepov vrha, se bodo strinjali, da šesti sveženj sankcij proti Rusiji vključuje tudi embargo na rusko surovo nafto in naftne derivate z začasno izjemo za surovo nafto, ki v EU priteče po naftovodih.

Voditelji držav bodo predvidoma Svet EU, v katerem se sestajajo predstavniki članic, pozvali, naj brez odlašanja sprejme šesti sveženj sankcij, pri čemer naj zagotovi enake konkurenčne pogoje na enotnem trgu EU. Evropski svet bo Svet EU pozval tudi, naj čim prej naslovi vprašanje začasne izjeme za surovo nafto, ki priteče po naftovodih. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer približno tretjina ruske nafte v EU priteče po naftovodu Družba, dve tretjini pa sta uvoženi po morju.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v začetku maja v Evropskem parlamentu predlagala postopno uvedbo prepovedi uvoza vse nafte iz Rusije. Za surovo nafto je komisija predlagala šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa bi se to po prvotnem predlogu izteklo konec leta.

Temu že od začetka najostreje nasprotuje Madžarska, ki je zaradi svojega geografskega položaja močno odvisna od nafte, ki priteče po naftovodu.

Orban glede embarga na rusko nafto: Nobenega dogovora ni

Madžarski premier Viktor Orban je danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju zanikal, da bi države že dosegle kompromis glede embarga na uvoz ruske nafte. "Nobenega dogovora ni," je poudaril Orban. Odgovornost za to pa je pripisal Evropski komisiji, ker da pred objavo predloga ni najprej zagotovila strinjanja članic.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  31 .05. 2022 ob  13: 11
A pri gorivu in plinu se ni mogel zgledovati po Orbanu? Tam pri Orbanu se tanka po 1,25 € na liter.
vseved |  30 .05. 2022 ob  16: 22
Banda birokratska.Lahko je vam s polno ritjo srat !