V DZ BO SEDELO PET OBALNIH POSLANCEV: Zastopali nas bodo Meira Hot, Gregor Perič, Branko Simonovič, Matej Tašner Vatovec, italijansko skupnost pa Felice Žiža

Koper

V obalnih občinah si je poslansko mesto zagotovilo pet kandidatov. V Piranu se je edina iz tega okraja v DZ uvrstila Meira Hot, v Izoli Gregor Perič in Branko Simonovič, v volilnem okraju Koper I je poslansko mesto dobil Matej Tašner Vatovec, medtem ko se v volilnem okraju Koper II nobenemu izmed kandidatov ni uspelo uvrstiti v poslanske klopi. Po delnih neuradnih izidih nedeljskih volitev pa bo italijansko narodno skupnost v DZ zastopal strokovni vodja izolske bolnišnice in izolski podžupan Felice Žiža.

Socialni demokrati (SD) z Meiro Hot so slavili v Piranu. Piranska podžupanja je prejela 15,73-odstotno podporo in se kot edina iz okraja uvrstila v DZ. Kot nam je v odzivu na včerajšnji uspeh povedala, se je za kandidaturo odločila, ker verjame, da imamo lahko boljšo državo, boljše zakone in boljše odnose med državljani: "Zelo sem vesela, da so mi Pirančanke in Pirančani zaupali to nalogo."

Po njenem mnenju Piran doslej ni bil ustrezno zastopan v Ljubljani, zato "se je tam nabralo preveč ovir, ki hromijo naš razvoj". Ob tem je prepričana, da ima dovolj znanja, energije in sedaj tudi izkušenj v politiki, da jih bo lahko začela takoj odstranjevati. "Socialni demokrati zagovarjamo vrednote, na katerih temelji Piran. Našo skupnost krasijo strpnost, medsebojno razumevanje in spoštovanje in takšna je bila tudi naša kampanja," nam je povedala Hotova, ki se volivkam in volivcem zahvaljuje za izkazano podporo in glasove ter obljublja, da bo upravičila njihovo zaupanje.

Po delnih neuradnih izidih bo italijansko narodno skupnost v DZ zastopal strokovni vodja izolske bolnišnice in izolski podžupan Felice Žiža, ki bo v DZ nasledil dolgoletnega poslanca Roberta Battellija. Po do sedaj preštetih glasovnicah je prejel 44,78 odstotka glasov in tako premagal prvega moža Italijanske unije Maurizia Tremula, ki mu je na volitvah glas zaupalo 37,36 odstotka volivcev, in sodelavca v izolski italijanski samoupravni narodni skupnosti Bruna Orlanda, ki je prejel 17,85 odstotka glasov.

V Izoli pa se je v poslanske klopi uspelo uvrstiti dvema kandidatoma, ki sicer v tem volilnem okraju nista dobila največ glasov. V DZ sta prišla tretje uvrščeni izolski podžupan Gregor Perič iz SMC in pa Branko Simonovič iz Desusa, ki je končal na šestem mestu. Slednji je sicer zadovoljen s svojo izvolitvijo v DZ, nekoliko manj pa je zadovoljen glede števila mandatov, ki jih je stranka Desus prejela. V poslanskih klopeh namreč ne bo niti Karla Erjavca: "Očitno je življenje sestavljeno iz uspehov in neuspehov, ampak mislim, da bo potrebno še počakati, da se naredijo prave analize, vzroki, zakaj je do tega prišlo, tu bodo morali svoje povedati tudi organi stranke. Mislim, da smo še zelo daleč, če je verjeti predsednikom strank, glede sestave koalicije. Jaz osebno sem prepričan, da če želimo nekaj narediti in program realizirati, je potrebno biti v vladi. Biti v opoziciji in samo kričati, kritizirati, to ne gre," pravi Simonovič.

Ob tem je zanikal, da bi se morda priključili SDS: "Mi smo že pred volitvami dali jasno sporočilo, da si želimo levosredinske vlade in da se z Janezom Janšo ne vidimo v koaliciji."

Vprašanja smo naslovili tudi na Gregorja Periča, ki je, kot je dejal, bil že pred volitvami prepričan, da bodo ljudje prepoznali trud in angažma, ki ga je SMC v zadnjih letih vložil za stabilnost in napredek države. "Za ta rezultat smo se zelo potrudili in zanj je trdo delala celotna ekipa. V preteklosti smo videli, da mnogim po izkušnji v vladi ni več uspelo prestopiti parlamentarnega praga, SMC pa je še enkrat potrdil, da ni zgodba za en mandat ali celo 6-mesecev, kot so mu nekateri napovedovali. Z rezultatom smo zadovoljni in nam daje še dodaten zagon, da nadaljujemo začeto. Naslednji vladi prepuščamo Slovenijo v neprimerno boljši kondiciji kot je bila leta 2014 in trudili se bomo, da vse to nadgradimo," se je na rezultate odzval izolski podžupan Perič.

Glede nadaljnjih korakov v SMC pa pravi, da je dan po volitvah preuranjeno napovedovati karkoli. "Ocenjujem, da bo sedaj še toliko bolj prišel do izraza pomen politične stabilnosti, ki smo jo doslej jemali kot nekaj samoumevnega," je prepričan.

V volilnem okraju Koper I so največ glasov namenili Levici oziroma njenemu kandidatu Mateju Tašner Vatovcu, ki si je tudi zagotovil poslansko mesto. Po njegovem mnenju gre v prvi vrsti zahvala za ta rezultat njihovim članom, aktivistom, simpatizerjem in volivcem, "ki so prepoznali, ne samo delo zadnjega meseca, ampak delo vseh štirih let Levice v parlamentu". "Mislim, da to kaže na zaupanje, ki smo si ga z našimi idejami uspeli pridobiti. Na tak rezultat smo ciljali, je pa vsekakor prijetno presenečenje in vesela novica," dodaja.

Glede sestavljanja vlade pa pričakuje burno dogajanje. "Videli bomo, kako se bo odvilo v prvih tednih, kdo bo mandatar oziroma če bo prvemu mandatarju uspelo sestaviti koalicijo. Mi smo se pripravljeni pogovarjati s strankami sredine, da bi se oblikovala levosredinska vlada, ki bi se močno nagibala v levo. Nikakor pa ne bomo šli v pogajanja s SDS ali NSi," je podobno kot Simonovič zaključil Tašner Vatovec.

Deli novico:

STRANCA |  11 .08. 2018 ob  17: 48
VSI SKUPAJ NISO VREDNI 5 CENTOV. POSEBEJ VATOVEC IN VERJETNO TUDI SIMONOVIČ. DA NE REČEM KAKŠNO HUDO ZA HOTOVIČEVO IN PAMET GREGORIČA. KOT POSRANCI SE JIM OBETA ZELO KRATKA KARIERA.
MEIRA |  02 .07. 2018 ob  13: 43
ima strica iz ozadja.
Izolan |  05 .06. 2018 ob  12: 21
Naj grejo mladi naprej kaj bo uni simonovic pri teh letih nardu Naj se upokoji rajsi......no coment!
Koper |  05 .06. 2018 ob  12: 08
Upam da bojo prinesli kej na obalo!
Pni |  05 .06. 2018 ob  12: 07
Pa pomagat najbolj sibkim in med sabo si! Vsi ki ste odsli v ljubljano na bojne crte cestitam......
naši |  05 .06. 2018 ob  12: 06
-1
politiki lahko celo večnost preživijo brez možganov,zavidanja vredno.
Pni |  05 .06. 2018 ob  12: 05
Sodelovati moramo vsi skupaj na obali in takrat bomo uspesni in biti brez fousarije! Privoscimo vsakemu vse naj naj...
krtko |  05 .06. 2018 ob  11: 10
-4
Je eden napisal da je perić človek in pol .
Po rezultatih in videnem v letih vegetiranja na občini bi bilo bolj pravilno samo pol .
Njegov izkupiček in doprinos je čista nula.Ali je pozotivna bi se dalo še debatirati.
Bogi mi z takšnimi predstavniki v DZ.
Prejšnji nadarjen "Izolan" se je prelevil v daarja in cel mandat razmišljal in deloval v smeri kako bi čim več pobranega davka izmolzel iz ljudi.Za ljudi se jim hebe.
A.C.A.B. |  05 .06. 2018 ob  10: 58
Za 6k-11k € se splača sedet v parlamentu. pa makar mlatit prazno slamo...moj glas je bil oddan pred 4 leti. Nikoli VEČ na volitve ! Nisem odvisen od države in dol mi visi kaj bo narod, ki voli ene in ista goveda
Mauro |  05 .06. 2018 ob  10: 14
Ma kaj ne bo več balkan žurov v Pergoli do 5 zjutraj, zdaj ko bo nečakinja Hotova v Lajbahu?
3 asi |  05 .06. 2018 ob  09: 26
-1
Izola ima 3 poslance v državnem zboru, 3 ase ki bodo naredili čudež ( za svojo rit ) in Izola bo ostalo slovenijo prehitela po desni in po 3 letih bomo najbolj razvita in bogata občina v sloveniji
Ne bo nove vlade |  05 .06. 2018 ob  09: 05
Ker je ne bodo mogli sestaviti ... prazen parlament
1