V DRŽAVNI UPRAVI ZAENKRAT POGOJ PC NE VELJA: Minister Koritnik "odločitev obžaluje, a jo bo spoštoval"

Slovenija

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je na novinarski konferenci odzval na odločitev ustavnega sodišča, ki je zadržalo izvajanje določb odloka, ki s petkom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). "Odločitev obžalujem, a jo bom spoštoval," je povedal Koritnik. V Policijskem sindikatu Slovenije pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča glede zadržanja izvajanja določb odloka, ki bi s petkom za zaposlene v državni upravi uvedel pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). Kot je dejal predsednik sindikata Rok Cvetko, od delodajalca pričakujejo, da bo "absolutno spoštoval to odločitev". 

Koritnik je napovedal, da pogoj PC v državni upravi od petka naprej tako še ne bo veljal, pač pa bo od zaposlenih kot doslej zahtevan pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT). "Naj pri tem opozorim, da gre pri današnji odločitvi zgolj za začasno zadržanje in ne razveljavitev," je poudaril Koritnik.

Ponovil je svojo oceno, da odlok za zaposlene v državni upravi ne uvaja obveznega cepljenja, to pa da niti ni bil njegov namen. Koritnik ni želel napovedovati, kakšni ukrepi vlade bodo sledili odločitvi ustavnega sodišča.

Napovedal je, da do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo na voljo za gostovanja v informativnih oddajah in za izjave. "Ker želim iskati rešitve, ne pa si graditi medijske podobe," je svojo odločitev pojasnil Koritnik.

Izpostavil je, da se posameznik proti koronavirusu cepi zaradi sebe, svojih bližnjih in širše solidarnosti, ne pa "zaradi Boštjana Koritnika ali Janeza Poklukarja".

Vlada je na včerajšnji dopisni seji oblikovala tudi odgovor varuhu človekovih pravic glede PC pogoja za zaposlene v državni upravi. Kot je zapisano v sporočilu po seji, gre za pogoj, "ki je povezan z aktualno zdravstveno in epidemiološko situacijo v državi in ki ga ni bilo možno vključiti v sistemizacijo delovnih mest, ga pa je možno in treba določiti v zvezi z zagotavljanjem varnosti in zdravja pri delu na delovnem mestu oziroma pri izvajanju nalog in pri stikih z uporabniki storitev uprave".

"V skladu z 11. členom zakona o varnosti in zdravju pri delu ima delavec pravico do dela in delovnega okolja, ki mu zagotavlja varnost in zdravje pri delu. Pogoj precepljenosti oziroma prebolevnosti za zaposlene v državni upravi je ukrep, ki edini omogoča učinkovito zagotavljanje te pravice," so prepričani v vladi.

Po mnenju ministra Koritnika bi se sredini protesti, ki so potekali v Ljubljani, zgodili tudi, če bi bila pogoja PCT in PC sprejeta na drugačen način. Proteste je Koritnik sicer obsodil, ker da gre za nedopustno obnašanje in nasilništvo. Za nevarno je označil dejanje protestnikov, ki so vkorakali na ljubljansko obvoznico.

Proteste je obsodil tudi, ker temeljijo na "dokazih s spletnih omrežij" in ker so bili verbalno in fizično na protestih v sredo napadeni tudi novinarji. Pozval je, da bi morali mediji razmisliti o svoji soodgovornosti pri protestih, ker da so zaradi njih "anticepilci čez noč postali osrednje medijske osebnosti".

Odločitev pozdravljajo v policijskem sindikatu

Ustavno sodišče je v prednostni obravnavi presojalo zahtevo policijskega sindikata za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka ter ugodilo njihovi zahtevi za začasno zadržanje pogoja PC za zaposlene v državni upravi. Z odločitvijo sodišča so v sindikatu zadovoljni, saj je po njihovi oceni s tem preprečilo poseganje vlade v človekove pravice in svoboščine, tako v pravice policistov kot drugih zaposlenih v državni upravi in ostalih državljanov.

"Ocenjujemo pa, da ta odločitev v tem trenutku nastavlja predvsem ogledalo vladi, zaradi ravnanj katere smo priča evidentnemu nazadovanju države na področju temeljnih pravnih in demokratičnih standardov," je na novinarski konferenci dejal Cvetko.

Zato menijo, da bi morala biti predvsem politična oblast prva v državi, ki bi morala spoštovati ustavo. "Če je ne, pomeni, da so ogrožene pravice vseh državljanov, torej tudi policistov," je navedel. Pričakujejo, da se bo po tej odločitvi ustavnega sodišča tudi vlada vnaprej bolj premišljeno, predvsem pa v duhu socialnega partnerstva, odločala o pravicah zaposlenih vseh v Sloveniji.

Cvetko je na kratko povzel tudi oceno tehtanja ustavnega sodišča glede težko popravljivih posledic. Kot je navedel, je ustavno sodišče ocenilo, "da ni mogoče pritrditi vladi, da bi bile posledice zadržanja izvrševanja izpodbijanje določbe težje od posledic, ki bi nastale, če bi se ta določba izvrševanja".

Kot je dejal Cvetko, bi v sindikatu uporabili enake korake kot sedaj, tudi če bi bil pogoj PC uveljavljen za celotno državo, ne samo za državno upravo. "Ključni problem, ki ga naslavljamo pri naši zahtevi, je predvsem to, da ni odlok tisti, s katerim se lahko nalaga obvezno cepljenje, temveč bi to moralo biti urejeno izključno z zakonom," je dejal.

Pričakujejo tudi, da bo tudi končna odločitev ustavnega sodišča podobna kot včerajšnja. Pričakujejo, da bo delodajalec od petka naprej spoštoval odločitev ustavnega sodišče in ljudi ne bo silil v obvezno cepljenje oz. jih ob neizpolnitvi pogoja cepljenja ali prebolelosti napotoval domov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  01 .10. 2021 ob  10: 26
Koritnik, dej si čelado na glavo! Štupido!!