V DRŽAVNEM ZBORU DANES ODSTOPNA IZJAVA BOBNARJEVE: To naj bi bili kandidati za novega notranjega ministra

Slovenija

Premier Robert Golob bo po napovedih danes v DZ posredoval odstopno izjavo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. DZ se bo z njo predvidoma seznanil v sredo. Hkrati bo Golob v DZ posredoval tudi informacijo, kdo bo resor vodil začasno. Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi bila to ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Ministrica za notranje zadeve Bobnar je premierju Golobu v petek po vrnitvi s službene poti v Bruslju poslala odstopno izjavo. Še isti dan so prejem odstopne izjave potrdili tudi v kabinetu predsednika vlade. Čez vikend so potrdili, da bo Golob odstopno izjavo v DZ poslal danes.

DZ bi se po nekaterih informacijah z njo lahko seznanil že na sredini redni plenarni seji. S tem bo Bobnarjevi prenehala ministrska funkcija.

Golob bo hkrati z odstopno izjavo v DZ posredoval tudi informacijo o tem, kdo iz vladne ekipe bo prevzel začasno vodenje resorja, dokler ne bo imenovan novi minister ali ministrica. Imena v premierjevem kabinetu sicer še niso razkrili, tako tudi niso potrdili informacije, da naj bi bila to ministrica Ajanović Hovnik, ki sodi v najožji krog Golobovih sodelavcev.

Po informacijah Dnevnika naj bi premier tudi že opravil ožji izbor morebitnih kandidatov za novega notranjega ministra. Kot navaja časnik, so med potencialnimi kandidati med drugim aktualna državna sekretarja na ministrstvu Tina Heferle in Branko Lobnikar, svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost Boštjan Šefic ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Sandi Čurin. Lobnikar je sicer v četrtek po seji vlade na vprašanje, ali bo sam zasedel mesto ministra za notranje zadeve, odgovoril, da ni kandidat za to mesto in mu ga tudi nihče ni obljubil.

Ko bo predlagan, se bo kandidat za novega ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga predstavil pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora. Če bo njegova predstavitev ocenjena kot uspešna, pa bo moral še skozi sito poslank in poslancev na plenarni seji DZ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija