V Dražgošah pričakujejo med 4000 in 6000 ljudi

Slovenija

Ob 72. obletnici dražgoške bitke bo v sklopu 57. prireditev Po stezah partizanske Jelovice v nedeljo v Dražgošah potekala tradicionalna spominska slovesnost. Ob napovedanem suhem vremenu v Dražgošah pričakujejo od 4000 in 6000 ljudi, mnogi od njih se bodo v vas na pobočjih Jelovice podali v okviru enajstih organiziranih pohodov.

Nedeljsko dogajanje v Dražgošah in spremljajoče dogodke je skupaj s sodelavci na današnji novinarski konferenci v Kranju predstavil predsednik organizacijskega komiteja prireditev Po stezah partizanske Jelovice Drago Štefe, ki je letos na čelu komiteja zamenjal preminulega dolgoletnega predsednika Zdravka Krvino.

Ob tradicionalnem športno-kulturnem dogodku so organizatorji predstavili željo, da Dražgoše ne bi bile spolitizirane. "Namen prireditve namreč ni politiziranje temveč počastitev spomina na slovenske Termopile," je izpostavil vodja programa osrednje slovesnosti Jože Logar.

Osrednji govornik bo politik, ekonomist in pisatelj Viktor Žakelj. "Za govornika smo želeli človeka, ki bo znal predstaviti veličino tega dogodka in ga postaviti v čas in prostor ter ga bo nadgradil s svojim pogledom na razvoj Slovenije," je izbor govornika, avtorja pred kratkim predstavljene knjige Čas je za ekosocializem, obrazložil Štefe.

V Dražgošah pričakujejo od 4000 do 6000 ljudi iz vse Slovenije in zamejstva. Tiste, ki bodo prišli s svojimi vozili, organizatorji naprošajo, naj planirajo svoj prihod do 11. ure, torej vsaj uro pred slovesnostjo. Letos bo cesta na odseku Lajše-Rudno od 11. do 13. ure tudi popolnoma zaprta.

Številni se bodo sicer v Dražgoše znova podali peš v okviru enajstih organiziranih pohodov. Najdaljša bosta že 35. spominski planinski pohod po poti Cankarjevega bataljona iz Pasje ravni, na katerem so doslej našteli 9000 pohodnikov, in 15. nočno dnevni rekreativni pohod iz Železnikov preko Ratitovca, ki se ga je doslej udeležilo 2049 pohodnikov, od tega največ lani, 258.

Udeležba bo tudi letos dobra

Glede na najave bo udeležba na pohodih tudi letos dobra. Vodniki najbolj odmevnih, atraktivnih in hkrati najzahtevnejših pohodov pa kljub temu, da na poti ni veliko snega, opozarjajo na težavnost pohodov in udeležence pozivajo k primerni opremljenosti in pripravljenosti.

V okviru sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice se ob tradicionalnem patruljnem teku, ki bo na Pokljuki to soboto, letos obeta tudi novost, to je nova stalna zbirka, ki jo v četrtek na temo povojne obnove in razvoja Dražgoš odpira Loški muzej. V Dražgošah sta sicer že od prej predstavljeni tudi zbirki o zgodovini vasi in življenju pred drugo svetovno vojno ter usodi borcev Cankarjevega bataljona in vaščanov med vojno.

Največja bitka NOB

Dražgoška bitka, ki je potekala v visokem snegu pri minus 30 stopinjah Celzija januarja 1942 in je bila največja bitka NOB na Gorenjskem ter je spremenila nemški načrt izseljevanja Gorenjcev, je terjala življenja 41 Dražgošanov in devetih partizanov.