NAŠ JE, A SEDMI NA SVETU: Izjemen uspeh Damirja Skomine

Koper

Bonn, 8. decembra - Mednarodna zveza za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS) je razglasila najboljše delivce pravice na nogometnih igriščih leta 2018 na svetu. Največ točk za prvo mesto je zbral Argentinec Nestor Pitana, ki je sodil letošnji finale svetovnega prvenstva v Moskvi. Slovenski nogometni sodnik Damir Skomina je zasedel osmo mesto.

Triinštiridesetletni Pitana je sodil finale letošnjega mundiala, v katerem je Francija za naslov svetovnega prvaka premagala Hrvaško. Pitana je prejel daleč največ točk v izboru mednarodnega združenja IFFHS.

Pitana je svojo profesionalno sodniško pot začel leta 2007 argentinski primeri division, leta 2010 je prejel mednarodno profesionalno licenco svetovne nogometne federacije Fifa. Sodil je na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih letos v Rusiji in pred štirimi leti v Braziliji. V lanskem izboru je bil peti.

Drugo in tretje mesto sta zasedla Nizozemec Björn Kuipers (100 točk), ki je že petič po vrsti del najboljše šesterice, in Srb Milorad Mažić (86 točk), ki je sodil finale lige prvakov med madridskim Realom in Liverpoolom.

Na četrto mesto se je zvrstil lanski zmagovalec tega izbora Nemec Felix Brych (79 točk), nato sledijo Turk Cuneyt Cakir (55 točk), Italijan Gianluca Rocchi (25 točk) in Iranec Alireza Faghani (21 točk). Osmo mesto sta si razdelila Španec Antonio Mateu Lahoz in Slovenec Skomina, ki sta oba prejela po 18 točk. Deseterico letos najboljših sodnikov na svetu zaključuje Brazilec Sandro Ricci (16 točk).

Najboljši slovenski sodnik, 42-letni Skomina, je lanski izbor končal na sedmem mestu s 40 točkami. Koprčan je na mundialu v Rusiji v izločilnih bojih sodil tekmo osmine finala med Švedsko in Švico.

Na seznamu so še Senegalec Malang Diedhiou, Urugvajec Andres Cunha, Mehičan Cesar Arturo Ramos, Španec David Fernandez Borbalan, Zambijec Janny Zikazwe, Anglež Martin Atkinson, Matthew Conger z Nove Zelandije in Mark Geiger iz Združenih držav Amerike.

V izboru za najboljšega sodnika na svetu sodeluje 90 izbranih novinarjev in strokovnjakov s celega sveta. Šlo je za 32. izbor po vrsti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kaslc |  08 .12. 2018 ob  10: 08
-9
Če bi upoštevali tudi tekme iz slovenske lige bi bil na 70 mestu.
Tip se je izgubil ali pa mu je stoplo v glavo.