V DEKANIH BODO PREDSTAVILI PROJEKT MiR: Za odgovoren in spoštljiv odnos do reke Rižane in drugih vodnih virov

Koper

Potem ko so minulo soboto uspešno izpeljali čistilno akcijo ob načrtovani učni in sprehajalni poti ob reki Rižani, bodo v ponedeljek predstavili projekt MiR oziroma Morje in reka, mlinščice in Rižana.

Čistilna akcija, ki so jo izpeljali 25. maja načrtovani učni in sprehajalni poti ob reki Rižani, v okviru projekta MiR – Morje in reka, mlinščice in Rižana (LAS Istre).

Projekt MiR oziroma Morje in reka, mlinščice in Rižana je projekt, ki se izvaja v sklopu LAS Istra. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in RS, vodilni partner projekta pa je Znanstveno-raziskovalno središče Koper.

Namen operacije je ovrednotiti in revitalizirati okolico reke Rižane. Na tem območju bodo tako uredili tematske sprehajalne poti Od mlina do mlina s štirimi 'točkami miru' in območje  opremili tudi s klopmi in informativnimi tablami. V sklopu projekta bodo izvedli tudi različne izobraževalne in kulturne dogodke, v sodelovanju s turistično kmetijo Bordon in ribiško družino Koper pa oblikovali tudi turistični vikend paket ribolova z nastanitvijo na turistični kmetiji.

V ponedeljek, 3. junija, ob 18. uri, bodo v dvorani Krajevne skupnosti Dekani projekt pobliže predstavili tudi širši javnosti. Pripravili bodo tiskovno konferenco, predstavitev projekta, projektnih partnerjev in celostne podobe projekta, vse skupaj pa bo popestril tudi kulturni program.

Kulturni del dogodka bodo sooblikovali učenci 3. razreda OŠ Dekani s plesno točko pod vodstvom Tarcizije Kofol in Gledališka skupina Dekani s predstavo Gremo po vuodo u Rižano. Pomemben del dogodka bo podpis javne listine o odgovornem in spoštljivem odnosu do reke Rižane in drugih vodnih virov.

Občinstvo bodo nagovorili: podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca, predsednica sveta Krajevne skupnosti Dekani Ingrid Kocjančič, direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper dr. Rado Pišot, predsednik LAS Istre Andrej Medved in direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj.

Neformalni del srečanja bo priložnost, da udeleženci ob domačih kulinaričnih dobrotah in pijači izmenjajo besedo ali dve o življenju ob reki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  04 .06. 2019 ob  13: 59
Nekatei s te slike bodo delali, drugi pa potegnili kakšen evrček .... le kdo, le kdo?