V CEPKE PRISPELA ŠE ZADNJA CISTERNA: 3300 prevozov, 53.000 m³ vode in le dobra tretjina porabljenih sredstev (FOTO, VIDEO)

Koper

Potem ko so v Slovenski Istri včeraj prenehale veljati omejitve porabe pitne vode, je v vodarno Rižanskega vodovoda danes prispela zadnja cisterna vode iz Unice. Skupaj so pripeljali 53.000 kubičnih metrov vode, stroški so ocenjeni na 700.000 evrov, kar je bistveno manj od treh milijonov, ki jih je vlada dodelila pred začetkom, je danes v Cepkih pri Dekanih povedal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved.

Vojaki, gasilci in avtoprevozniki so od 26. julija opravili več kot 3300 prevozov. Ko je vode najbolj primanjkovalo, so se cisterne ustavljale v Cepkih vsakih deset minut. Skupaj so pripeljale skoraj 53.000 kubičnih metrov vode, kar je več kot 21 olimpijskih bazenov, je na novinarski konferenci ponazoril Medved.

Na obrambnem ministrstvu so že na grobo potegnili črto pod stroške in ocenili, da je celoten projekt stal približno 700.000 evrov, od tega nekaj s postavk Slovenske vojske, približno 450.000 evrov pa iz sredstev Uprave RS za zaščito in reševanje, je dejal Medved. To je bistveno manj od sredstev, ki jih je vlada sprva dodelila za ukrep. Pred začetkom prevozov so ocenjevali, da bi potrebovali skoraj tri milijone evrov.

Zadnje cisterne Slovenske vojske, ki so nam v preteklih dneh dovažale dragoceno vodo iz reke Unice so danes zapustile vodarno v Cepkih. Hvala vsem, ki ste nam pomagali premagati letošnjo hudo sušno krizo. Skupaj zmoremo veliko več!

Objavil/a Rižanski vodovod Koper dne Torek, 30. avgust 2022

"Izzivali smo naravo. Nismo je premagali, smo pa ji iztrgali toliko litrov vode, da letos v Slovenski Istri niso bile potrebne redukcije," je dejal in podaril, da je skupaj stopil skoraj ves sistem zaščite in reševanja.

Tudi generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je izrazil zadovoljstvo s sodelovanjem vseh vpletenih, ki so vse potrebno za začetek tako obsežne akcije pripravili v samo treh dneh.

Za nemoten potek projekta so vključili veliko pripadnikov širšega sistema zaščite in reševanja, je povedal Domen Torkar z uprave za zaščito in reševanje. Na mestu črpanja se je izmenjevalo sedem regijskih enot za prečrpavanje večjih količin vode. V dveh dnevnih izmenah je tam delalo več kot 80 ljudi, skupaj s pripadniki uprave za zaščito in reševanje ter gasilci je za prevoze vsak dan skrbelo več kot 130 ljudi, je pojasnil Torkar. "Med 13. in 19. avgustom smo bili v največjem strahu, da se nam dogodi lom tehničnih sredstev, ki bi lahko začasno ustavil intervencijo," je še opozoril.

Slovenska vojska je pri projektu sodelovala 24 ur na dan in sedem ur na teden, s povprečno 25 vojaki na izmeno, je navedel podpolkovnik Andrej Skodič, poveljnik 670. logističnega polka. Skupaj je bilo pri prevažanju vode udeleženih približno 650 pripadnikov vojske. Vojska je prispevala tudi sedem cistern, ki so skupno prevozile več kot 170.000 kilometrov poti in zagotovile Rižanskemu vodovodu približno 14.000 kubičnih metrov vode. V postojnski vojašnici so udeležencem projekta omogočili 780 prenočitev in jim zagotovili več kot 3500 obrokov, je še povedal Skodič.

Na novinarski konferenci ob odhodu zadnje cisterne iz Cepkov so sodelovali tudi župani Ankarana, Izole in Kopra ter direktor Rižanskega vodovoda. Vsi so poudarjali, kako nujno je poiskati dolgoročno rešitev za pomanjkanje vode v Slovenski Istri, da nikoli ne bi bilo več treba prevažati vode po cesti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  30 .08. 2022 ob  21: 45
Skratka začele so padavine in zdaj so ONI zmagali. V štirih slovenskih obmorskih občinah potrebujemo nove vodne vire, ker skoraj 90 let star vodovod ne zadostuje. To je nakj, kar si morajo oblastniki vtepsti v glave. Brez vode ni življenja!
cazzimperio  |  30 .08. 2022 ob  20: 19
Bravo vsi na fotki.
Porabili ste 10 milijonov Eur za prevoze, ker niste poskrbeli za nove rešitve. Leta desetletja lepo vlekli plače. Bo kdo odstopil od vas pametnjakovičev.
Edini, ki se smeji je sindikalist kamionistov.
Prvi naj odide diretore Rizanskega vodovora.