V ČASU NAJHUJŠE PROMETNE KONICE SE NA PRIMORKI OBETA NAJBOLJ OBILNO SNEŽENJE: Je Dars pripravljen?

Slovenija

Dočakali smo prvi letošnji sneg, kar pa ni ravno vesela novica za voznike. Na Primorskem ga običajno ni v izobilju, zato pa naredi veliko več težav na primorski avtocesti. Vremenska napoved za petek terja od voznikov veliko strpnosti in prevodnosti. Na Darsu zatrjujejo, da so pripravljeni.

"Za prevoznost in varnost na slovenskih avtocestah bo skrbelo 500 ljudi z 210 tovornjaki, opremljenimi s plugi in posipalci," zagotavljajo na Darsu. Za posipanje cest so za letošnjo zimo zagotovili 69.000 ton soli in 2 milijona litrov kalcijevega klorida za preprečevanje poledice.

Za predele avtocest in hitrih cest na Primorskem skrbijo delavci iz vzdrževalnih baz Kozina (z izpostavo Bertoki) in Postojna (z izpostavama Vipava in Logatec).

Za območje Postojne je bila za petek, 13. decembra 2019, od 6.30, do sobote naslednjega dne, do 6.30, oklicana pripravljenost na domu. Za petek je namreč napovedana nova pošiljka snega. "Po trenutni vremenski napovedi kaže, da bi lahko največ snega zapadlo jutri, ravno v času popoldanske prometne konice. Največ padavin bi lahko bilo po trenutni napovedi med Ljubljano in Golim vrhom oziroma Senožečami. Predvidoma od poznih dopoldanskih ur in vse do poznih večernih ur, izraziteje med 14. in 21. uro," opozarjajo na Darsu.

Na Darsu prosijo za strpnost, prehitevanje plugov je prepovedano in zelo nevarno. Voznik, ki ga vremenske razmere zalotijo nepripravljenega, naj se izloči iz prometa sam. To velja zlasti za odseke cest pred klanci, kjer je že eno ustavljeno vozilo pogosto vzrok, da promet popolnoma obstane.

V zimskih razmerah je pomembno rahlo in postopno zaviranje z večkratnim pritiskom na stopalko, zmanjšana hitrost in vožnja prilagojena razmeram na vozišču. Varnostna razdalja naj bo večja, smeri vožnje se ne sme spreminjati sunkovito. Premajhna moč na pogonskih kolesih lahko zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje ali zdrs vozila. Od doma se je treba odpraviti preko kot običajno.

Pozimi naj bo v vozilu vedno nekaj toplega – rokavice, odeja in seveda dobro strgalo za led ter manjša snežna lopata. Predvsem pa se nikamor ne odpravimo brez goriva. V vozilu naj bo pozimi ali v zimskih razmerah v posodi za gorivo najmanj 50 odstotkov goriva, da se lahko ogreva notranjost vozila tudi, če pride do zastoja in s tem do morebitnih težav z oskrbovanjem, še svetujejo na Darsu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  12 .12. 2019 ob  20: 18
Ni problem DARS, problem so mentalni nedonošenčki za volanom brez zimskih gum in opreme.