V BOSNI ODJEKNILA MOČNA EKSPLOZIJA: En mrtev in več ranjenih, čutili so jo tudi na Hrvaškem (FOTO, VIDEO)

Kronika

V eksploziji v rafineriji v Bosanskem Brodu v torek zvečer je umrl en človek, deset pa jih je bilo ranjenih, so danes sporočili lastniki rafinerije. Vzrok za eksplozijo še ni znan, gasilci pa so medtem že ukrotili požar, ki je izbruhnil zatem, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Eksplozija na stavbi številka 4 je odjeknila v torek zvečer okoli 21.30. Po navedbah lokalnih prebivalcev je bila eksplozija tako močna, da so se zatresle hiše tudi v sosednjem Slavonskem Brodu, ki leži na hrvaški strani Save. Na kraj so takoj prihiteli gasilci, ki jim je požar uspelo ukrotiti že okoli 23. ure, poroča Hina.

Po dosedanjih podatkih je v eksploziji umrla ena oseba, deset pa je poškodovanih. Gre za zaposlene v rafineriji, so danes sporočili lastniki rafinerije iz skupine Optima, ki je v lasti ruske družbe Zarubežnjeft. Noben od poškodovanih ni v smrtni nevarnosti, so dodali.

Že zvečer je župan Slavonskega Broda Mirko Duspara povedal, da ni večje nevarnosti za prebivalce mesta. Dim od požara je veter odnašal proti jugu, ki je redkeje naseljeno. Več podrobnosti o okoljski škodi naj bi bilo sicer znano danes. Policija in okrožno tožilstvo v Doboju sta že sprožila preiskavo dogodka, še poroča Klix.ba.

Onesnaženje zraka je v mejah normale

Lastniki rafinerije so danes sporočili še, da nesreča ni povzročila onesnaženja zraka ter da ni nevarnosti za zdravje prebivalcev Bosanskega Broda in okolice. Pojasnili so, da so meritve pokazale, da je onesnaženje zraka v mejah normale. Kot so dodali iz največjega energetskega podjetja v BiH, so oblikovali posebno operativno skupino za lokalizacijo in sanacijo posledic eksplozije v rafineriji. Napovedali so, da bodo rezultate dela te skupine objavili naknadno.

Tudi na Hrvaškem spremljajo kakovost zraka in onesnaženja reke Save

Prebivalci Slavonskega Broda se več kot desetletje pritožujejo zaradi onesnaženosti zraka, ki je posledica delovanja rafinerije v sosednjem Bosanskem Brodu. Na to temo bo danes potekalo srečanje v Slavonskem Brodu, ki se ga bo udeležila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Srečanje je bilo dogovorjeno, preden se je zgodila eksplozija.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes dejal, da tudi na Hrvaškem spremljajo kakovost zraka in onesnaženja reke Save po torkovi nesreči v Bosanskem Brodu. Izrazil je sožalje družini umrlega delavca. Povedal je, da BiH uradno ni zahtevala pomoči od Hrvaške, čeprav ji je bila pripravljena pomagati predvsem pri oskrbi ranjenih delavcev rafinerije.

Medtem so pristojne hrvaške službe opozorile, da so na reki Savi nižje od rafinerije v torek pozno zvečer opazili naftni madež. Sumijo, da je izlitje nafte povezano z eksplozijo. Stanje na Savi preverjajo gasilci iz Slavonskega Broda. Obvestili so tudi podjetje, ki se ukvarja s sanacijo tovrstnih onesnaženj.

Deli novico:

Justino |  10 .10. 2018 ob  07: 40
Povolilna žurka zmagovalcev volitev ali pa sabotaža !?