V BOLNIŠNICI ŠEMPETER POLN COVID ODDELEK: Vdor okužbe na kirurgijo in interno uspeli omejiti

Slovenija

V šempetrski bolnišnici, kjer je prišlo do izbruha okužb z novim koronavirusom na internističnem in kirurškem oddelku, po zadnjih testiranjih kaže, da so uspeli okužbo omejiti. V četrtek so morali sicer zaradi polnega covidnega oddelka enega bolnika napotiti v izolsko bolnišnico.

Med zaposlenimi v četrtek niso odkrili novih okužb. "Morda je to že eden izmed znakov, da je okužba omejena in da se ne bo več tako širila v bolnišnici," je v današnji izjavi za javnost povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Med hospitaliziranimi so sicer v četrtek odkrili še šest okuženih, dva iz rehabilitacijskega oddelka v Stari Gori, štiri pa v različnih delih internističnega oddelka. Od teh so dva, ki sta bila v dobrem zdravstvenem stanju, poslali v domačo oskrbo, štiri pa so premestili na covidni oddelek bolnišnice.

Danes znova testirajo vse zaposlene in bolnike na obeh prizadetih oddelkih. "V nadaljevanju bomo testirali vse hospitalizirane bolnike s hitrimi antigenskimi testi, tako da bomo res pravočasno poskušali prepoznati nove okužbe," je dodala. Testiranja bodo izvajali vsaka dva dneva.

Na covidnem oddelku šempetrske bolnišnice je bilo davi 61 bolnikov, od tega sedem v intenzivni enoti. V četrtek pa so morali zaradi prenapolnjenosti covidnega oddelka enega bolnika po potrjeni diagnozi napotiti v izolsko bolnišnico.

"S strokovnim vodstvom smo se dogovorili, da če bo pri nas preveliko število covidnih bolnikov, bomo zaprosili za pomoč druge bolnišnice, oziroma da bodo že preko dispečerskega centra bolniki napoteni v druge bolnišnice. Vendar upam, da čez vikend to ne bo potrebno," je še dejala Savnik Winklerjeva.

Zaradi okužb imajo v šempetrski bolnišnici tudi kadrovske težave. "V četrtek smo sicer dobili zaprosilo za pomoč s kadrom v zdravstveni negi iz Doma starejših občanov v Ajdovščini, kjer imajo veliko okužb med zaposlenimi, vendar jim naša bolnišnica glede na stanje trenutno ne more posoditi zaposlenih. Pri nas si še vedno pomagamo s študenti Fakultete za zdravstvene vede, ki že ves čas epidemije ostajajo naši dobri sodelavci," je pojasnila.

"Obolevnost v regiji je sicer visoka, tako da bomo še videli, kaj nam prinašajo prihodnji dnevi," je zaključila strokovna direktorica šempetrske bolnišnice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  15 .01. 2021 ob  18: 07
1. neupoštevanje zaščitnih ukrepov med zaposlenimi!
2. še vedno ni poskrbljeno za ustrezno odvajanje izdihanega zraka iz prostorov - virus kroži preko ogrevalno/ventilacijskih sistemov!
3. inšpektorji ne opravljajo svojega dela, zato naj si napišejo samoprijave in se samooglobijo - enako velja za vse, ki so odgovorni za to, da so se konec decembra ukrepi sprostili!