V BOLNIŠNICAH SE RAZMERE ZAOSTRUJEJO: Znova bodo vzpostavi način dela, kot je veljal v času epidemije

Slovenija

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je na sestanku s predstavniki bolnišnic, ki imajo oddelke za bolnike s covidom-19, dogovoril, da se znova vzpostavi način dela, kot je veljal v času epidemije. Bo pa tokrat organizacija dela brez zapiranja bolnišnic zahtevnejša, je pojasnil. Zato bodo najverjetneje potrebne prerazporeditve osebja.

Kot je po petkovem sestanku s premierjem Janezom Janšo, predstavniki bolnišnic in strokovne skupine danes pojasnil Gantar, bodo po potrebi še naprej zagotavljali dodatne zmogljivosti v bolnišnicah. Težavo sicer predstavlja predvsem nezadostno število zdravstvenega osebja, zato bodo verjetno potrebne prerazporeditve.

V torek je sicer vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin opozoril, da se bo treba pripraviti na bistveno večje število hospitaliziranih, verjetno že v drugi polovici septembra. Število okužb z novim koronavirusom namreč narašča, počasi pa se povečuje tudi število hospitaliziranih. V petek je bilo po podatkih vlade hospitaliziranih 67 bolnikov, od tega jih je 10 potrebovalo intenzivno nego.

Za sprejem bolnikov s covidom-19 so se zato ta teden pripravili tudi v celjski bolnišnici, potem ko so iz mariborskega univerzitetnega kliničnega centra v začetku tedna poročali, da so postelje za bolnike s covidom-19 že zapolnil. Nekaj bolnikov so iz Maribora preselili na Kliniko Golnik.

Tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar je glede na porast števila okuženih z novim koronavirusom v zadnjih dneh napovedal porast števila hospitaliziranih in tistih, ki bodo potrebovali intenzivno nego. Če se bo trend povečevanja števila okužb nadaljeval, bodo po njegovih besedah dva oddelka infekcijske klinike in tudi osrednjo intenzivno enoto za bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi preselili na drugo lokacijo v severnem traktu bolnišnice Petra Držaja. Izpraznjene postelje na infekcijski kliniki pa bodo v celoti namenili oskrbi bolnikov s covidom-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  20 .09. 2020 ob  13: 51
Zakaj obremenjevat bolnice? Postelje v športne dvorane in vse ki ne potrebujejo respiratorjev namestit tja.