V BAZOVICI PRI TRSTU SE BODO SPOMNILI BAZOVIŠKIH JUNAKOV: Zbrane bo nagovorila ministrica Helena Jaklitsch

Trst

Pri spomeniku na gmajni pri Bazovici blizu Trsta bo danes potekala osrednja slovesnost v spomin na bazoviške junake Ferda Bidovca, Zvonimirja Miloša, Franja Marušiča in Alojza Valenčiča, ki so jih tam ustrelili pred 91 leti. Zbrane bo med drugim nagovorila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Poleg ministrice bosta imela nagovora tudi italijanski senator Dario Parrini ter tržaški profesor, pesnik in politik Boris Pangerc.

Helena Jaklitsch

Današnja slovesnost bo sicer vrhunec niza dogodkov, ki jih je v minulih dneh priredil odbor za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu. Dogodki so med drugim potekali tudi v Kopru, Ljubljani in Kranju.

Bazoviški junaki veljajo za simbol nasprotovanja in upora fašističnemu režimu in ideologiji ter za junake svobodne Evrope, zgrajene na temeljih antifašizma. Člane tajne antifašistične organizacije Borba so na podlagi sodbe italijanskega fašističnega posebnega sodišča na gmajni pri Bazovici ustrelili 6. septembra 1930.

Omenjeni odbor si skupaj z obema krovnima organizacijama slovenske manjšine v Italiji prizadeva za rehabilitacijo bazoviških junakov in da bi spomenik na bazoviški gmajni postal v Italiji spomenik državnega interesa. Zavod za varstvo kulturne dediščine Furlanije-Julijske krajine je že sprožil postopek za priznanje kulturnega pomena spomenika bazoviškim junakom. O priznanju pa bo odločala deželna komisija za kulturno dediščino.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija