V Atenah ubita pripadnika Zlate zore

Kronika

Pred prostori skrajno desne stranke Zlata zora v Atenah sta bila pozno v petek ubita dva pripadnika stranke. Pod streli napadalcev je bil poleg tega še en moški huje ranjen. Vse strani napad obsojajo.

Neznana napadalca sta v bližini lokalnega urada stranke parkirala motorni kolesi in se nato približala žrtvam. Potem ko sta streljala nanje, sta na motornih kolesih pobegnila. Zlata zora je sicer v predmestju Neo Iraklio, kjer je prišlo do streljanja, za petek zvečer načrtovala srečanje.

 

Ubita moška sta bila stara 22 in 25 let, oba pa sta prejela po tri strele v predel glave in prsi. Zlata zora je na svoji spletni strani potrdila, da gre za njena člana. Še tretji pripadnik stranke je bil v napadu ranjen.

Do napada je prišlo približno mesec dni po umoru levičarskega glasbenika s strani podpornika Zlate zore, ki je sprožil ogorčenje javnosti, grške oblasti pa spodbudil k posredovanju proti stranki. Šest njenih poslancev se tako sedaj sooča z obtožnico zaradi sodelovanja v kriminalni združbi, trije od njih so v priporu. Parlament je tudi ustavil financiranje stranke.

Vse grške stranke so napad obsodile. Minister za javni red Nikos Dendias je v petek izrazil "žalost ob smrti mladih moških" in zatrdil, da ne bodo dovolili, da bi njihova država postala "prostor za poravnavanje računov". Tiskovni predstavnik vlade Simos Kedikoglu je napovedal, da bodo ostro ukrepali proti storilcem.

geđo |  02 .11. 2013 ob  09: 24
Zlata zora so ekstremni desničarji. Okoli sds ne bi izgubljal besed.
V vsakem primeru pa je to slabo. Nasilje rodi nasilje, zlasti pri takih skupinah, ki samo čakajo, da podivjajo.
sveti jurij |  02 .11. 2013 ob  09: 14
Ma kaj ni ta zlata zora nekaj takšnega kot SLOVENSKA DOMOBRANSKA STRANKA - SDS.? Niso to neki kvazi nacisti?