V Ankari protesti proti Erdoganovi vladi

Ulice turške prestolnice so danes preplavili protestniki, ki demonstrirajo proti vladi premiera Recepa Tayyipa Erdogana, ki jo pretresa korupcijski škandali. Na trgu Sihhiye v Ankari se je zbralo okoli 20.000 protestnikov in vzklikalo "revolucija bo očistila te umazanije" ter "lopovi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lami Ozgen, eden od vodij protesta, je dejal, da je korupcijski škandal pokazal pravi obraz turške vlade in gibanja Gulen. "Kriza je javnosti pokazala, da imajo tisti, ki zlorabljajo religijo in vero, radi bogastvo, luksuz in blišč ter da častijo denar," je dejal.

Afera v Turčiji je izbruhnila sredi decembra lani, ko je policija v protikorupcijski preiskavi aretirala na desetine ljudi, med njimi tudi sinove nekdanjih ministrov.

Erdogan je odgovornost za škandal, ki je dodobra zatresel njegovo vlado in med drugim vodil v zamenjavo več ministrov, pripisal sodnikom in tožilcem. Vlada je poleg tega v odgovor na preiskave doslej odstavila na stotine policistov in policijskih šefov.

V ozadju afere naj bi sicer stal spor med Erdoganom in njegovim nekdanjim zaveznikom Fethullahom Gulenom. Vplivni islamski klerik, ki živi v izgnanstvu v ZDA, ima namreč še vedno precejšen vpliv v turški policiji, tajnih službah in sodstvu.

V senci afere je turški parlament v petek začel razpravo o reformah, s katerimi bi Vrhovni svet sodnikov in tožilcev (HSYK), ki med drugim imenuje vodilne predstavnike turškega pravosodja, izgubil del svojih pristojnosti, pravosodno ministrstvo pa bi dobilo precej več besede pri imenovanju članov HSYK.

Deli novico: