NA NASPROTNIH BREGOVIH: V Ankaranu zahtevajo zaustavitev, v Kopru pa vztrajajo pri nadaljevanju projekta sušilnice blata

Ankaran

Vodstvo občine Ankaran je zahtevalo zaustavitev projekta nadgradnje centralne čistilne naprave na Serminu, ob kateri bi vzpostavili sušilnico komunalnega blata. Ankaranski občinski svet se je v sredo seznanil s to zahtevo in zavrnil soglasje s sklepom koprskega mestnega sveta o imenovanju novih članov nadzornega sveta javnega podjetja Marjetica.

Kot so sporočili iz kabineta ankaranskega župana Gregorja Strmčnika, so naročili neodvisno revizijo projekta nadgradnje čistilne naprave. Zatrdili so, da Mestna občina Koper in Marjetica kljub večkrat podanim zahtevam za opustitev sporne prakse izvajata enostranske poteze.

V okviru revizije projekta bodo po mnenju vodstva občine Ankaran razjasnili razmerja med lastniki javne infrastrukture in izvajalcem javne službe, pa tudi pretekla in obstoječa razmerja med občinami uporabnicami čistilne naprave. Prav tako bodo preverili ekonomsko upravičenost projekta sušenja odpadnega blata, postopek primerjalnega pregleda tehnoloških rešitev, izbiro ponudnika in način pridobivanja soglasij k projektu, so napovedali v Ankaranu.

Zaradi vsega tega je ankaranski občinski svet odrekel soglasje k imenovanju novih nadzornikov Marjetice, ki jih je pred dvema tednoma potrdil koprski občinski svet. Strmčnik je dobil pooblastilo, da sproži postopke za preprečitev imenovanja.

Iz Strmčnikovega kabineta so sporočili še, da do konca revizije ne bodo več javno komentirali te problematike.

Mestna občina Koper podpira predlog za revizijo projekta, ki jo je načrtovala že sama, so na vprašanje STA odgovorili v kabinetu župana Aleša Bržana. Kot so zapisali, bo lahko na ta način najbolj učinkovito odgovorila na dvome o upravičenosti naložbe in pravilnosti izpeljanega postopka.

V Kopru pa vztrajajo pri nadaljevanju projekta sušilnice blata v skladu z načrti. Ocenjujejo, da gre za pomembno naložbo, s katero naj bi prihranili več kot pol milijona evrov letno.

Odločitev o članih nadzornega sveta Marjetice je koprski mestni svet, kot so zatrdili v županovem kabinetu, sprejel na podlagi svoje dolžnosti in v skladu s svojimi pristojnostmi, zato si bodo prizadevali za čimprejšnjo uveljavitev te odločitve. Kot so dodali, bi želeli, da bi se to zgodilo s soglasjem občine Ankaran. Pojasnili so še, da ustanovitveni akt Marjetice Koper določa, da do oblikovanja novega nadzornega sveta vodenje poslov družbe še naprej nadzira obstoječi nadzorni svet.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  04 .02. 2023 ob  08: 20
-2
Janez Suša je tisti član SDS, ki so ga hoteli kandidirati za poslanca v DZ. Potem so ga spoznali in ugotovili, da nima vseh koleščk na mestu. In ni bil več kandidat.
Igor |  03 .02. 2023 ob  13: 48
Preberite si javno pismo o Najbolj nori investiciji Bržana v MOK.Tam je vse napisano .Prvi so to objavili v Demokracija.si , potem so začeli tudi nekateri novinarji objavljat to pismo.Večina novinarjev ni hotelo objavit pisma dr.ing.Janeza Suše.
Olgo Franco |  03 .02. 2023 ob  01: 52
11
Aver=Bolcic= suho blato
frikofrkic |  02 .02. 2023 ob  21: 03
Ah ankaranska politika. Bi radi bili občina, pa ne znajo. Ankarančani pa kar pogosto pravijo, da bi se nazaj priključili Kopru.
Caput Histriae |  02 .02. 2023 ob  12: 58
predno župan "krajevne skupnosti ankaran", zahteva in toži bilo koga, naj se zaveda, da vsi prebivalci "krajevne skupnosti ankaran" že vrsto let uporabljajo vse osnovne infrastrukture ter službe sosedne občine, in to ne glede na to, da je samovolojno preklical plačilo vseh kreditov za uporabo le teh. STRMA samo za info!!!!!