V ameriški vojski ponovno burne razprave o vlogi žensk

Svet

V ameriški vojski se je znova vnela razprava o vlogi žensk, ki jo je vzpodbudilo dejstvo, da je le 45 odstotkov udeleženk urjenja na vadišču marincev Parris Island v Južni Karolini prestalo minimalni test moči, to je najmanj trije dvigi telesa na drogu. Ameriške oborožene sile morajo do leta 2016 ženskam omogočiti služenje v skoraj vseh enotah.

Američanke bodo po letu 2016 lahko služile v enotah, kjer doslej niso smele, to je npr. v pehoti, topništvu in oklepnih enotah, pa tudi v vrstah marincev in v bojnih operacijah. Vsi rodovi vojske jim bodo morali to omogočiti, ali pa utemeljiti, zakaj to ni mogoče. Pri marincih je sedaj prva težava moč, ki jo potrebujejo npr. za plezanje čez zidove, vzpenjanje in spuščanje po vrvi ali prenašanje težkih zabojev streliva.

Za ženske so dali na voljo dva preizkusa moči. To je dviganje trupa na drogu ali pa visenje z droga v trajanju najmanj 15 sekund. Za moške in ženske pri dviganju telesa na drogu velja enak minimum, to je tri ponovitve. Ženske dobijo odlično oceno, če jim to uspe najmanj osemkrat, moški pa morajo narediti 20 ponovitev.

Težave so se napovedale že jeseni leta 2012, ko sta se v šolo za častnike marincev prijavili le dve ženski, ki sta obe bili neuspešni. Lani jeseni so sicer tri ženske uspešno prestale urjenje za navadne marinke v Severni Karolini, pri čemer so zanje veljali enaki testi kot za moške. Med drugim pohod na 20 kilometrov s 36 kilogrami teže nahrbtnika, tek skozi strelski ogenj in dviganje zabojev streliva.

Marinci so prve podobne teste moči in vzdržljivosti uvedli leta 1908, ko je predsednik Theodore Roosevelt ukazal, da morajo štabni častniki vzdržati na konju najmanj 145 kilometrov v treh dneh, terenski častniki pa morajo v treh dneh prehoditi najmanj 80 kilometrov. Leta 1956 so marincem naložili med drugim dviganje telesa na drogu, sklece, skoke in tek. Prve teste za ženske v vojski so uvedli leta 1969 in to je bil tek na 110 metrov, skok v višino, sklece na kolenih in podobno.

mrpresi |  03 .01. 2014 ob  11: 24
jaz pravim, da ni ga poklica, ki ga ženska ne bi mogla opravljati....enako kot moški je druga zgodba...iz čisto fizičnih dispozicij....ampak če so gasilke in rudarke (znanstveno dokazano - najtežji poklici na svetu), potem ne vidim zakaj ne bi mogla puzit in lezit po močvirju kot vsi tisti zavaljeni ameriški marinci...če se odločiš stopiti v tak poklic moraš se pozanimati kaj te čaka....vstopaš in izstopaš prostovoljno...vmes, pa je seveda drill...ni kej...pa saj ni konec sveta...le da se ne pretirava...je pa res, da je USMC znan po tem, da se dogajajo...v JLA smo rekli ljubkovalno "čebovanja"
Amera |  03 .01. 2014 ob  11: 07
Vsaka vojakinja bi morala imeti ob seboj nekoga, ki bi ji nosil puško, ne pa da jih tako trpinčijo, ja pa kje so sedaj borke za ženske pravice.