V AGRARII V KOPRU SI NATOČITE MLEKO ALI JOGURT MLEKARNE PLANIKA: Na voljo je tudi okolju prijazna povratna steklenica (FOTO)

Koper

V sodelovanju z Mlekarno Planika d.o.o. je bil v slovensko Istro pripeljan prvi mlekotoč posoškega mleka in ekološkega jogurta mlekarne Planika Kobarid. Mlekotoč se nahaja v prodajalni KZ Agraria Koper, Prodajni center Koper.

Anka Lipušček Miklavič in Nikola Šavle

Tako lahko KZ Agraria Koper svojim kupcem ponudi lokalno, sveže, polnomastno, nehomogenizirano slovensko mleko in ekološki jogurt. Za še večjo skrb za okolje pa so poskrbeli tudi s povratno stekleno embalažo.

V znamenju dobrega medzadružnega sodelovanja sta si ob novem mlekotoču podala roki direktorica Mlekarne Planika Anka Lipušček Miklavič in v. d. direktor KZ Agraria Nikola Šavle ter ob tej priložnosti povedala svoji mnenji in viziji o tovrstnem sodelovanju.

Mlekarna Planika d.o.o. Kobarid je v 100 odstotni lasti Kmetijske zadruge Tolmin. Mleko odkupujejo od 100 posoških kmetov, ki živino redijo na hribovitih območjih občin Tolmin, Kobarid in Bovec. Poleg odkupa mleka od kmetov imajo v Bovcu lastno, ekološko farmo, kjer redijo približno 100 krav molznic. Iz mleka odkupljenega na teh območjih izdelujejo izdelke pod blagovno znamko Planika.

Pri svojem delu se naslanjajo na tradicijo svojih prednikov in sodobno znanje tehnologov, predvsem pa izkoristijo najkakovostnejše mleko, ki ga odkupijo od svojih kmetov. Vse to jim omogoča, da lahko izdelujejo proizvode najvišje kakovosti.

Posebnost na Tolminskem je tudi ta, da je tam še 17 živih planin, kjer krave, od katerih kmetje namolzejo mleko za njihove izdelke, preživijo poletne mesece na sončni, planinski paši.

Problem odpadne embalaže postaja v Sloveniji in nasploh v svetu vse večji.

V iskanju rešitve, kako pri prodaji svojih izdelkov uporabiti čim manj embalaže, so v Mlekarni Planika prišli na idejo, da sveže mleko v marketih ponudijo v posebnih napravah, ki omogočajo, da si kupci v marketu mleko sami natočijo v svojo embalažo – steklenico, ki jo samo prvič kupijo po ugodni ceni, potem pa jo lahko 'neštetokrat' ponovno uporabijo za isti namen.