V AFGANISTANU STRMOGLAVILO AMERIŠKO VOJAŠKO LETALO: So ga sestrelili talibani?

Svet

Ameriško obrambno ministrstvo je potrdilo, da je v ponedeljek v Afganistanu na območju pod nadzorom talibanov strmoglavilo ameriško vojaško letalo. Zanikali so, da bi ga sestrelili talibani.

Na goratem območju v Afganistanu je v ponedeljek strmoglavilo letalo bombardier E-11A, ki ga v regiji uporabljajo za komunikacijo. "Medtem ko preiskava vzroka še poteka, ni znakov, da bi strmoglavljenje povzročil sovražni ogenj," je v ponedeljek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik ameriških sil v Afganistanu Sonny Leggett. Podatkov o morebitnih žrtvah ni podal.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je pred tem sporočil, da je strmoglavilo ameriško vojaško letalo in da so vsi člani posadke umrli. V drugi izjavi pa so talibani sporočili, da so letalo sestrelili. Sprva so sicer poročali, da je bilo letalo last afganistanske letalske družbe Ariana, kar je slednja zanikala. Tudi afganistanska agencija za civilno letalstvo je zanikala, da bi šlo za komercialni let.

V Afganistanu so pogoste nesreče vojaških letal, predvsem helikopterjev. Nesreče so posledica slabih vremenskih razmer ali dotrajanosti plovil, poleg tega so vojaški helikopterji pogosto tarča napadov talibanov.

Zadnja letalska nesreča potniškega letala v Afganistanu je bila maja 2010, ko je v slabem vremenu strmoglavilo letalo letalske družbe Pamir, ki je bilo na poti iz Kunduza na severu države v Kabul. Na krovu letala je bilo šest članov posadke in 38 potnikov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija