UVK nezakonito zaustavil prodajo Mercatorja

Odločba varuha konkurence, ki je leta 2011 skupini Pivovarne Laško in bankam prepovedal razpolaganja z delnicami Mercatorja, je po sodbi vrhovnega sodišča nezakonita, pišejo spletne Finance. Zaradi nje je skupina Laško lani zoper državo vložila tudi odškodninsko tožbo, ki je še v teku.

Ko so največji lastniki Mercatorja leta 2011 želela prodati svoje deleže trgovca hrvaškemu Agrokorju, je takratni urad za varovanje konkurence (UVK), ki ga je vodil Damjan Matičič, uvedel postopek za ugotavljanje nepriglašene koncentracije. UVK je prepovedal prenos lastništva Laškemu, Unionu, Radenski ter bankam NLB, NKBM, Banka Celje, Gorenjska banka in Abanka.

Vrhovno sodišče je zdaj po navedbah Financ ugotovilo, da je bil sklep ničen. "Smo seznanjeni s sodbo, posebej pa je ne bi komentiral," je za časnik povedal aktualni direktor agencije za varstvo konkurence Andrej Krašek, medtem ko Matičič za komentar ni bil dosegljiv.

Zaradi izdane odločbe UVK je skupina Laško lani zoper državo vložila tudi odškodninsko tožbo v višini 59,2 milijona evrov, kar predstavlja razliko med Agrokorjevo ponujeno ceno, 221 evrov na delnico Mercatorja, in ceno delnic na borzi po izdanem sklepu UVK. Vodstvo Pivovarne Laško pa je tedaj ocenilo, da škoda še vedno nastaja, saj družbe še vedno plačujejo obresti financiranja nepotrebnega premoženja in se ukvarjajo s procesom njegove prodaje, povzemajo Finance.

Banke upnice so že leta 2010 zahtevale, da skupina Laško odproda vse premoženje, ki ni povezano z osnovnim poslom skupine. Nadzorni svet pivovarne je avgusta leta 2010 naložil upravi, naj začne postopek prodaje celotnega deleža v Mercatorju.

Po javnem razpisu za prodajo delnic Mercatorja je Pivovarna Laško prejela zavezujočo ponudbo hrvaškega Agrokorja, ki je za delnico Mercatorja ponudil 221 evrov. Aprila 2011, ko je nadzorni svet Pivovarne Laško razpravljal in odločal o prodaji omenjenih delnic, je UVK poslal odločbo, s katero je preprečil razpolaganje z delnicami Mercatorja. Zato je nadzorni svet pivovarne maja 2012 sprejel sklep, da zaradi odločbe pristojnega državnega organa ne more sprejeti ponudbe kupca.