Ustvarja mozaike z namenom

Boštjan Žvanut se je izdelovanja mozaikov lotil leta 2004. Večinoma se je omenjene umetniške obrti učil samostojno, ljubiteljsko. Po poklicu je visokošolski učitelj – docent za področje informatike v zdravstvu na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za vede o zdravju. Kot inženirju in znanstveniku mu izdelovanje mozaikov predstavlja "ventil" za izražanje notranjega stanja duha, tiste komponente, ki je ni moč izraziti s konvencionalnimi načini komunikacije. Proces izdelave vsakega mozaika predstavlja avtorju način življenja. Ideje za svoje izdelke išče v naravi, pri svojem delu, rekreaciji, branju, poglobljenem študiju, kuhanju, celo v spanju. V začetku februarja bo imel svojo prvo razstavo v Pretorski palači v Kopru. Pred prihajajočo razstavo smo poklepetali z njim ob kavi. 

V nedeljo, 3. februarja 2013, bo ob 17. uri v Pretorski palači v Kopru otvoritev razstave Boštjana Žvanuta z naslovom Mozaiki z namenom. Razstava, ki jo je omogočila Mestna občina Koper, bo na ogled vsak dan do konca februarja od 9. do 17. ure.

Predstavljeni bodo izdelki, objavljeni v brošuri "Mozaiki z namenom 20052012". Vse avtorjeve izdelke si lahko ogledate na  njegovi spletni strani, njegovo delo pa lahko spremljate tudi na Facebook strani.

Kako in zakaj si sploh pričel ustvarjati mozaike?

Mozaike sem pričel ustvarjati zato, ker sem potreboval mizo in sem si jo sam naredil. Sposodil sem si orodje, oče mi je dal ploščice, svak mi je posodil rezkalec in tako se je pričelo moje ustvarjanje. V knjižnici sem našel knjigo, ki mi je pomagala. Potem sem sčasoma šel na svoj portret, sestavil ogledalo, postopoma se je razvijala zgodba.

Si se kje učil izdelave mozaikov?

Predlani sem bil prvič na tečaju na kovinarski šoli, lansko leto pa v italijanskem Spilimbergu, v tamkašnji šoli za mozaike. Drugače sem pa samouk.

Kako je okolica sprejela ta tvoj konjiček, prijatelji in znanci?

Sprva se jim je zdelo zanimivo, mogoče tudi čudno, ko so videli kaj ustvarjam, kasneje, ko so videli prve rezultate, kot so miza ali stol, so mi tudi sami naročili izdelavo kakšnega izdelka. Vsekakor je ta duhovna, psihološka komponenta pri izdelavi teh mozaikov zelo pomembna. Zame je bil to pravzaprav nek večji preskok.

Kakšne materiale in tehniko pa uporabljaš za izdelavo?

Gre za direktno metodo izdelave, torej jih izdelujem neposredno na končni material, izredno se poslužujem tudi mreže, sicer so pa osnova kot material keramične ploščice, ki jih s pomočjo rezalke in klešč lomim, poleg tega pa tudi bleščice, kamni in seveda fugirna masa.

Koliko mozaikov si do sedaj sestavil?
Takih, ki sem jih do sedaj predstavil, je 14, ostalih, ki jih nisem predstavil javnosti, pa vsaj še 10. Celotna številka pa je okoli 30.

Kako si se odločil za razstavo?

Prijatelji so me počasi pregovarjali, da bi bilo dobro narediti razstavo, kjer bi pokazal vse te mozaike javnosti. Lansko leto sem se v posvetovanju z nekom, ki se s tem poklicno ukvarja, odločil, da je morda le dozorel čas tudi za razstavo. To je sovpadalo nekako tudi z nastankom zadnjega mozaika z naslovom "Notranja resnica" in sem si rekel, da bom to svojo notranjo resnico pokazal širšemu svetu.

Razmišljaš sedaj tudi o kakšnem novem projektu, bo to preraslo v kaj večjega kot le konjiček?
Zaenkrat nimam nekih konkretnih načrtov, želim si le uživati v svojem ustvarjanju in spoznati tudi preko tega veliko ljudi. Odprt pa sem za nove projekte, malo se bom prepustil toku in videl, kaj se bo zgodilo. S temi mozaiki želim tudi pomagati ljudem.

Je usmeritev k duhovnosti in kulturi posledica "zrelosti", odraz časa ali zgolj sproščanje od delovnih in akademskih aktivnosti?

Mozaiki z namenom vsebujejo, kot že ime samo pove, nek notranji, višji namen, meni pa njihovo izdelovanje predstavlja nek ventil za izražanje tistega, česar se s konvencionalnimi načini pač ne da. Predstavljajo mi neko notranje iskanje idej in razmišljanj, ki se skrivajo v kotičkih duše in jih je drugače težko izrazit. Vsekakor ne bom govoril o zrelosti, nisem dober primer za to, niti si ne želim te odgovorne vloge (smeh).

Kateri izdelek ti največ pomeni?

Vsak mozaik opisuje kratka zgodba v treh stavkih o tem, kako je nastal, in ga povezuje z mojimi razmišljanji, videnji ali aktualnimi dogodki. Trenutno mi največ pomeni mozaik, na katerem je Koper z vzhajajočim soncem, nisem še prepričan o njegovem imenu, razmišljal sem o naslovu "Naljepša jutra so zjutraj" ali kaj podobnega. Vsekakor mi to pomeni začetek nekega novega obdobja, tako za naše mesto kot za širšo Slovenijo. Potrebujemo to.

Bi še kaj rad sporočil obiskovalcem tvoje razstave?

 Rad bi se predvsem zahvalil mojemu svaku Alešu Skoku, pa tudi mojim staršem, ne nazadnje sem za ustvarjanje osvinjal njihovo stanovanje. Rad bi se zahvalil tudi Lari Pirc, ki bo vodila otvoritev moje razstave, pa tudi raznim sponzorjem, kot so Klub Študentov Občine Koper, Banka Koper, podjetje Softit in podjetje Advant, ki so mi pomagali po svojih močeh za izdelavo brošure v teh težkih časih, kar je zelo pomembno. 

Sorodne vsebine:

Dvorana Bonifika bo po prenovi imela prek 4.000 sedežev!

V Žitu prekinili sodelovanje s slovaško agencijo

V Rotundi jim projektov ne bo zmanjkalo

Deli novico:

Aneja |  10 .01. 2013 ob  16: 51
Bobo lepo si naredil mozaik.