USTAVNO SODIŠČE ODPRAVILO ZADRŽANJE ZAKONA O RTVS: Koalicija zadovoljna, Janša pa: "Ustavno sodišče ne obstaja več" (VIDEO)

Slovenija

Ustavno sodišče je tudi uradno objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Iz njega izhaja tudi, da se novi svet RTVS skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu.

Ustavno sodišče je doslej pobudo za oceno ustavnosti s predlogom za začasno zadržanje obravnavalo na desetih nejavnih sejah, nazadnje danes, izhaja iz sklepa. Na več sejah je odločalo o sedmih vlogah za izločitev sodnic in sodnikov ter iz odločanja o zadevi izločilo Roka Čeferina in Nežo Kogovšek Šalamon. V zadevi so se, prvič še pred izdajo začasne odredbe zaradi izločitve sodnika poročevalca, zamenjali trije sodniki poročevalci.

Na sejah so ustavni sodniki obravnavali več različnih osnutkov vsebinskih odločitev o zadevi, ki so bili oblikovani v različnih smereh glede presoje posameznih vsebinskih sklopov pobude, tako dveh sodnikov poročevalcev kot drugih sodnikov. Skladno s sklepom o začasnem zadržanju si je sodišče prizadevalo o obravnavani zadevi vsebinsko odločiti prednostno in čim prej, vendar kljub prizadevanjem nobena od predlaganih odločitev ni dobila zahtevane podpore petih sodnikov.

Ustavno sodišče je na seji 22. maja sicer izglasovalo vsebinsko odločitev, vendar je bila nato predlagana in izglasovana njena revotacija oz. ponovno glasovanje.

"Vse navedeno je, ob upoštevanju dejstva, da zaradi izločitev dveh sodnikov zadevo obravnava le sedem sodnikov, ustavno sodišče postavilo v položaj, ko ne more več oceniti, kdaj bo lahko sprejelo dokončno vsebinsko odločitev v obravnavani zadevi. Ni mogoče izključiti niti, da bi se takšno stanje spremenilo šele s (prvo ali naslednjimi) spremembami sestave sodnikov ustavnega sodišča," so priznali.

Ob tem izpostavljajo, da ko je izvajanje zakona v celoti ali delno zadržano, je s tem preprečeno tudi izvrševanje zakonodajalčeve volje, z odmikanjem končne odločitve pa ustavno sodišče intenzivno poseže v položaj zakonodajalca.

Iz današnjega sklepa izhaja še, da ne obstaja večinsko stališče, da bi bila nova ureditev kot taka protiustavna. Prejšnja ureditev pa sicer nikoli ni bila predmet presoje ustavnega sodišča, vendar je po presoji ustavnega sodišča očitno, da je v primerjavi z izpodbijano omogočala bistveno večji politični vpliv na imenovanje članov programskega sveta.

Obenem pa obstaja dvom v zakonitost odločanja trenutnega programskega sveta in generalnega direktorja, ki izhaja iz pravnomočnih sodb Višjega delovnega in socialnega sodišča. Sodišče je namreč ugotovilo, da je bilo imenovanje Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTVS nezakonito, saj ni izpolnjeval pogojev. Whatmough pa je nato nezakonito razrešil direktorico televizije Natalijo Gorščak. In teh sodb ustavno sodišče ni moglo spregledati.

Zaradi vsega navedenega in ker na podlagi sklepa o začasnem zadržanju generalni direktor ter direktorja radia in televizije lahko opravljajo le tekoče posle, kar ovira nemoteno delovanje RTVS, "ustavno sodišče ocenjuje, da so navedeni razlogi skupaj v tolikšni meri spremenili upoštevno težo v času izdaje sklepa o začasnem zadržanju ugotovljenih škodljivih posledic, da je treba sprejeti odločitev o prenehanju veljavnosti začasnega zadržanja izpodbijanih določb".

Za umik zadržanja so glasovali štirje sodniki, in sicer Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar, proti je glasoval Rok Svetlič, ki je tudi napovedal odklonilno ločeno mnenje.

Z objavo sklepa v uradnem listu bo sklep o zadržanju izvrševanja dela novele zakona o RTVS prenehal veljati, kar pomeni, da se lahko konstituira novi svet RTVS, kot ga predvideva novela in posledično drugi novi organi, piše ustavno sodišče.

Ob tem je za konstituiranje določilo sedemdnevni rok, saj sta zakonsko določena roka za konstituiranje sveta RTVS in sklic prve seje sveta RTVS že potekla, člani novega sveta pa so že imenovani. V tem roku mora biti sklicana prva seja sveta, ki jo skliče vršilec dolžnosti generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča. Če seje ta ne skliče, lahko prvo sejo skliče vsaj ena tretjina članov sveta, še izhaja iz sklepa ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče mora odločiti še o oceni ustavnosti novele na pobudo vlagateljev s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem. Ti novelo izpodbijajo, ker menijo, da je šlo pri njenem sprejetju za zlorabo zakonodajnega postopka, prav tako jih je zmotilo prenehanje mandatov članom programskega in nadzornega sveta ter vodstva RTVS. Novela je sicer prestala referendumsko presojo.

Grah Whatmough bo prvo sejo novega sveta sklical v predpisanem roku

V.d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough je v odzivu zapisal, da spoštuje današnjo ustavno odločitev, po kateri je začasno zadržanje izvajanja pri delu novele zakona o RTVS odpravljeno. V skladu s sklepom ustavnega sodišča bo v predpisanem roku sklical prvo sejo novega sveta zavoda, so sporočili z RTVS.

Janša: Ustavno sodišče ne obstaja več

Janez Janša se je na odločitev odzval prek Twitterja. V odzivu je zapisal, da "Ustavno sodišče v bistvu ne obstaja več. Spet imamo enotno, svobodno oblast. Diktaturo." Dodal je še, da bo glede na odločitev ustavnega sodišča lahko odslej vsaka vlada s svojim zakonom po svoji podobi osvobodila RTV Slovenija in da bodo odslej lahko štirje ustavni sodniki v isti zadevi preglasovali odločitev, ki jo je prej sprejelo pet sodnikov.  

Pirc Musar: Sprejeta odločitev je prvi korak k stabilizaciji razmer na RTVS

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sporočila, da je sprejeta odločitev ustavnega sodišča prvi korak k stabilizaciji razmer na RTVS. Predsednica je predhodno že večkrat pozvala ustavno sodišče, da čim prej sprejme končno odločitev v tej zadevi in ta poziv ohranja. Današnjo odločitev pozdravlja in vse poziva k njenemu spoštovanju.

Golob: Z uveljavitvijo novele se politika umika iz upravljanja in vodenja RTVS

Predsednik vlade Robert Golob pozdravlja današnjo odločitev ustavnega sodišča, ki je preklicalo začasno zadržanje izvajanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). "Z uveljavitvijo novele se politika umika iz upravljanja in vodenja RTV Slovenija, zaposlenim pa se daje potrebno avtonomijo," je navedel v prvem odzivu.

Umik politike iz RTVS je nujen za izvajanje temeljnega poslanstva RTVS, poleg koalicije pa so se zanjo zavzeli tudi državljanke in državljani, ki so novelo zakona lani podprli na referendumu, je Golob še spomnil v odzivu, ki so ga posredovali iz kabineta predsednika vlade.

Ministrica za kulturo po odločitvi ustavnega sodišča pričakuje ureditev napetih razmer na RTVS

Ministrica za kulturo Asta Vrečko po odločitvi ustavnega sodišča, ki je razveljavilo zadržanje novele zakona o RTVS, pričakuje, da se bodo na RTVS po enoletni agoniji začele urejati napete razmere. RTVS je javni medij, ki lahko svoje poslanstvo opravlja le ob zagotovljeni avtonomiji ter neodvisnosti novinarskega in uredniškega dela, je poudarila.

Ministrica zdaj pričakuje, da se bo na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) v skladu s postopki konstituiral novi svet, nato pa da bodo stekli postopki za imenovanje nove uprave, je dejala v izjavi za medije.

"Nato se mora začeti proces urejanja stanja na RTVS, torej dialog z zaposlenimi. Vsa opozorila, ki so jih dali v svojih stavkovnih zahtevah v zadnjem letu, morajo sprožiti razpravo in urediti delovne pogoje za neodvisno delo novinarjev, urednikov in avtonomijo našega javnega medija," je poudarila.

Spomnila je, da je bila novela zakona v DZ potrjena lansko poletje, kasneje pa so spremembe na referendumu večinsko potrdili tudi volivci.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bayliner |  27 .05. 2023 ob  16: 18
-3
@ Manof - Komaj čakaš? Ma kaj nisi še na Tajskem, če se prav spomnem? Prisilno ali neprisilno plačevanje za tvojega diktatorja itak ne velja. Pametnjakovič, bljak
ManofSteel |  27 .05. 2023 ob  14: 46
Levuhad bo končno dobila svojo rtv enoumja. Sledi referendum o prisilnem plačevanju prispevka...komaj čakam.
Bayliner |  27 .05. 2023 ob  11: 25
-5
DiktaturajQuery112302128367188526208_1685179385328? V svoji stranki in širše jo izvaja že ..... koliko let???
Bayliner |  27 .05. 2023 ob  11: 25
-5
DiktaturajQuery112302128367188526208_1685179385328? V svoji stranki in širše jo izvaja že ..... koliko let???
japajade |  27 .05. 2023 ob  08: 45
-5
Če po Janši US ne obstaja več, potem za njega ne obstaja tudi volja ljudi, ki je z več kot 60% na referendumu, katerega je on sam predlagal , izglasovala zakon o RTV . Še iz ćasov, ko je bil zagret komunist in je rovaril po mladinski organizaciji se ve, da je on sam najbolj zagovarjal diktaturo, zato je bil tudi izključen iz zk . Že takrat bi jih zaradi tega, kar je počel , od marsikoga dobil po nosu, pa je bil varno zaščiten od udbe, ker jim je pridno ovajal prijatelje, znance, .... vse, ponavadi iz čisto preprosto njegovega kompleksa manjvrednosti in prirojene žlehtnobe .