USTAVNO SODIŠČE BO ZNOVA PRESOJALO O ODLOKU O PREHAJANJU MEJE: "Določa absolutno nesprejemljive, nesorazmerne in povsem neživljenjske pogoje"

Slovenija

Odvetnik Matjaž Šaloven je na ustavno sodišče v ponedeljek vložil še drugo pobudo za oceno ustavnosti, s katero tokrat izpodbija odlok o pogojih vstopa v Slovenijo, ki je začel veljati v ponedeljek. Tudi tokrat pobudo vlaga v lastnem imenu, a z njo obenem zastopa interese civilne iniciative Lastniki nepremičnin na Hrvaškem - odprite nam meje.

Vlada je 28. marca sprejela odlok, s katerim je za obdobje dveh tednov močno omejila izstop in vstop v državo, s čimer je želela v času velikonočnih praznikov omejiti grožnjo širjenja novega koronavirusa. Ustavno sodišče je nato minuli četrtek zadržalo izvrševanje 11. člena tega odloka, ki je v veliki meri prepovedal potovanja v države na rdečem seznamu, nakar so pri prestopu meje znova v veljavo stopile omejitve, ki so veljale pred velikonočnim zaprtjem. Vlada je nato v petek sprejela nov odlok glede prehajanja meje, ki je začel veljati v ponedeljek in velja do vključno nedelje.

Za vstop v Slovenijo je tako zdaj načeloma potreben negativen test PCR, opravljen v članicah Evropske unije, ZDA ali Veliki Britaniji. Vlada je z novim odlokom nekoliko razširila seznam izjem za vstop v državo brez napotitve v karanteno in brez negativnega rezultata testa PCR.

Med izjeme je med drugim dodala osebe, ki vstopajo iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje, življenje ali premoženje, in se vračajo čez mejo v roku 12 ur po prehodu meje. Poleg tega je med izjeme namesto dnevnih delovnih migrantov dodala delovne migrante in osebe, ki so napotene na čezmejno opravljanje storitev, če se v Slovenijo vrnejo najkasneje v petih dneh po prehodu meje, ter akreditirane novinarje na službeni poti v tujini.

A Šaloven - ta je bil sicer že tudi med pobudniki za oceno ustavnosti vladnega odloka s konca marca - je v ponedeljek vložil pobudo za oceno ustavnosti, s katero izpodbija zadnji odlok.

Kot so ob tem sporočili iz civilne iniciative Lastniki nepremičnin na Hrvaškem - odprite nam meje, se namreč s tem odlokom "še vedno kršijo naše temeljne človekove pravice in svoboščine, saj nam onemogoča izvajanje naše lastninske pravice in nas večplastno diskriminatorno obravnava v primerjavi z drugimi kategorijami oseb", ki vstopajo v Slovenijo, in tudi s tistimi slovenskimi državljani, ki imajo nepremičnine v drugih statističnih regijah v Sloveniji in lahko kljub prepovedi gibanja med regijami do njih neovirano dostopajo.

Ocenjujejo še, da odlok "določa absolutno nesprejemljive, nesorazmerne in povsem neživljenjske pogoje za vrnitev v 12 urah, saj se v tem času ne da na nepremičninah narediti praktično ničesar, ter pogojuje vstop s predložitvijo dragih testov PCR v izogib karanteni".

Ustavnemu sodišču zato Šaloven predlaga, da zadrži izvajanje 10. in 11. člena odloka ter vladi naloži, da zagotovi neovirano izvrševanje lastninske pravice ter odpravi diskriminacijo lastnikov premičnin in nepremičnin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  13 .04. 2021 ob  18: 19
-1
Predlagam vladi, da umakne vse izjeme. Obvezna karantena za vse ki niso bili cepljeni ali niso preboleli okužbe.